Razgovor:1952.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku 1952..
Rad na člancima
Pismohrane:

Zašto je netko skinuo podatke o poznatim utakmicama protiv SSSR-a u Tampereu 1952.(5:5 i 3:1) a ostavio puno manje značajan rezultat finala.Iako se radilo o medalji, utakmice sa SSSR-om su bile puno značajnije-barem na ovim prostorima.

Vidim da je netko vratio te podatke.Dakle rasprave netko i čita. Sada se ovo može i obrisati.

Uopće mi nije jasno zašto bi neka tamo utakmica bila toliko bitan povijesni događaj da mora biti navedena ovdje?! Ma koliko god ona bila važna u sportskim događanjima, tu joj baš i nije mjesto. Pišite o tome u nekakvoj kronologiji sportskih događaja, a po godinama stvaljajte stvari koje ovamo pripadaju: važne povijesne ličnosti i događaje. Krešimir Ižaković 09:44, 26 Apr 2005 (CEST)
I ja sam mislio da je riječ o nekoj običnoj utakmici (zato sam i pobrisao prvi put), ali nakon malo researcha ispada da se radilo o važnoj pobjedi u psihološkom ratu protiv Staljinovog SSSR-a. Koliko su Rusi teško primili poraz govori i to da su sve kopije filmskog žurnala u kojima se nalaze kadrovi utakmice uništene, klub iz kojeg je dolazila većina igrača raspušten je, a treneru i igračima oduzeta su sportska odlikovanja i neki se više nikad nisu bavili vrhunskim nogometom. Pa neka ipak ostane... :-) Elephantus 17:08, 26 Apr 2005 (CEST)
Zanimljivo... nisam ovo znao, iako mi je jasno da miješanje sporta i politike nije od danas. :o) Samo, prilično sam siguran da će prije ili kasnije naletiti neki "majstor" koji će ovo krivo shvatiti i početi trpati po godinama sve moguće utakmice, uključivo s onim tipa "Donji Podbrež - Lijevi Štefanki, 1:14". Krešimir Ižaković 09:20, 27 Apr 2005 (CEST)
Ako tekma nije bila na dnevnom redu najmanje dva politbiroa ili uža kabineta, leti van... Elephantus 23:07, 27 Apr 2005 (CEST)

Poštovani,vjerojatno ste mlađa generacija.Ja sam nešto stariji ali sam isto rođen nakon što su te utakmice odigrane.O njima nisam imao pojma niti sam išta o njima pročitao dok na nekom kvizu u tadašnjem Studiju prije nekih tridesetak godina nije bilo pitanje rezultata čuvenih utakmica sa SSSR-om u Tampereu.Kakav Tampere,kave utakmice,pojma nisam imao.Mislio sam da svijet počinje sa mojim pamćenjem a ostalo je povijest.Kasnije mi je došla u ruke knjiga "Izgubljena bitka J.V.Staljina" od Vladimira Dedijera (izdanje negdje 1969.-nakon okupacije Čehoslovačke).Tamo se opisuje ozračje oko tih utakmica.I jugoslavenska strana je zaprijetila našim novinarima (nakon prve utakmice koja je nakon vodstva 5:1 završila 5:5 )da moraju izvještavati da su Rusi igrali prljavo,nesportski,da je sudac sudio u njihovu korist i slično.Jer Jugoslavenska reprezentacija nije smjela nakon takvog vodstva u poštenoj borbi primiti 4 gola i prokockati pobjedu.Nakon druge utakmice u euforiji pisac Branko Čopić piše stih "Rado Radivoje milo moje"-posvećen reporteru Radio -Beograda,Radivoje Markoviću koji je utakmicu prenosio.Navodno ,tada nije bilo klinca koji nije naizust znao tu reprezentaciju;Beara,Stanković,Crnković,Zlatko Čajkovski,Horvat,Boškov,Ognjanov,Mitić,Vukas,Bobek i Zebec. I Kusturica u filmu "Otac na službenom putu" u završnoj sceni filma daje zvučnu kulisu prijenosa kraja te druge utakmice.