Razgovor:Akustika

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Akustika.
Rad na člancima
Pismohrane:

Akustika

Titraj Najjednostavnije mehaničko gibanje elastičnog tijela od točke mirovannja do lijeve i desne strane. Raspon od krajnje lijeve do krajnje desne točke tog gibanja zove se amplituda.

Ton Ako tijelo pravilno titra u određenom vremenskom intervalu (određenim broj titraja u sekundi ili frekvencijom), dobijemo ton. Jedinica frekvencije je Hz, odgovara titraju/sec. Druga osobina tona je jačina ili intenzitet i ona se mjeri u dB. Čistih tonova u prirodi nema, ali se mogu umjetno stvoriti (glazbenom ugađalicom, glazbenim instrumentom ili elektro-akustičkim uređajem kao što je audiometar)

Zvuk Ton koji osim jačine i frekvencije ima i boju Boja nastaje zbirnim djelovanjem gornjih harmonijskih tonova (oni su kod raznih instrumenata različiti pa zato oni zvuče različito!)

Šum Šum je zvuk pravilnog broja titraja, ali u konglomeratu s nizom nepravilnih zvučnih titraja Jaku konglomeraciju šumova zovemo bukom

Glas Glas je poseban oblik zvučnog impulsa. Čini ga osnovni ton i gornji harmonici grupirani u skupine formante (ima ih 5 od kojih su prva dva značajna. Frekvencijski raspon je od 80 do 7000 Hz, a najvažnije su govorne frekvencije od 500 do 3000 Hz.