Razgovor:Alias-efekt

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Alias-efekt.
Rad na člancima
Pismohrane:

Alias je riječ latinskog porijekla, a ne engleskog, te bi pojašnjenje u zagradama trebalo biti "lat. alias - netko drugi, netko slijedeći, drugačiji". U skladu s tim, članak se ne bi smio zvati aliasing već alias-efekt.

Članak ne razlikuje interferenciju od preklapanja spektra. Dok je alias-efekt preklapanje spektra, interferencija se obično krije iza naziva moarški efekt (prema franc. Moire). Preklapanje spektra dovodi do toga da dva signala različite frekvencije više ne razlikujemo, (jer su se preslikali u istu frekvenciju postali su alias jedan drugome), te odatle slijedi i naziv. S druge strane moarški efekt je efekt interferencije dva signala, koji može (ali ne mora) biti posljedica preklapanja spektra. Primjer: Preklapanje spektra moglo je dovesti da se frekvencija f0 preslika u frekvenciju f1. Ukoliko ne postoji signal na frekvenciji f1 ne će doći do interferencije signala na toj frekvenciji. U tom slučaju možemo reći da iako je došlo do alias-efekta nije došlo do moarškog efekta.

Ovaj članak treba iznova prepisati radi jasnoće, te razdvojiti pojmove.


13.05.2010. Napravljene samo najnužnije promijene, odbačeni neispravni i zbunjujući djelovi. Za daljnja poboljšanja treba poraditi na strukturi, ne samo na terminologiji i jasnoći.