Razgovor:Ben Johnson

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ben Johnson.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nevjerojatno, nevjerojatno, da ne povjeruješ!!!

Znao sam da je puk sklon teorijama urote, ali ovo je ipak previše!

Oswald nije ubio Kennedyja, nego su trojica pucala iz raznih smjerova, jednonogi J.B. Tito nije bio pravi Tito, nego podmetnuti Rus, Aldo Moro je otet i ubijen kao komplot i zavjera talijanske vladajuće vrhuške, Timothy McWeigh nije podmetnuo bombu u Oklahoma Cityju, nego valjda sam FBI, Al Qaida nije srušila newyorške twinse, nego valjda Al Bundy (čitaj: američka vlada), princeza Dijana je ubijena po naredbi princa Phillipa da se ne uda za baliju, itd.; a nikako mi nije jasno kako se još nije pojavila teorija da je Titanic sabotiran i potonuo kao zavjera britanske vlade, jer je valjda tadašnji britanski premijer pipao sluškinju par dana prije nego li je ova nesretnim brodom krenula na put, pa da mu žena ne sazna...

Benu Johnsonu je neki "misteriozni" crni mladić, prijatelj Carla Lewisa, sipao stanozolol u pivu!?

I to ne jednom, nego koliko hoćeš puta!!! Pa tko je tu lud? Onaj tko to napiše ili izgovori, ili onaj tko to popuši? Johnson je i nekoliko godina kasnije, nakon što mu je istekla kazna koju je fasovao za Seoul 1988., ponovo uhvaćen u dopingu i tada je bio definitivno i doživotno diskvalificiran. Da mu i tada nije neki crni mladić (opet) sipao nešto u pivo? Tko tu koga pravi budalom? Pa još od njegovog pojavljivanja u vrhu svjetskog sprinta, 1983. godine, vidjelo se da je on klasični bilder "švarcenegerovskih" proprorcija, a za bildere se dobro zna što koriste. Carl Lewis je, naprotiv, bio posve druge konstitucije, mršav, vitak, izduženih vretenastih mišića, sušta suprotnost Johnsonu. Da li je Lewis kad što koristio, ne znam. Ne mogu jamčiti ni za svoju babu, ni za svoju ženu, za nikoga. Ali Lewisu nikada ništa ni službeno ni poluslužbeno ni na Olimpijskim igrama, ni na Svjetskim prvenstvima, ni na međunarodnim atletskim mitinzima, ni na američkim trialsima - nije nađeno. Hoćemo li sada, u nedostatku službenih, legalnih nalaza, stvarati teorije urote, ili izmišljati golube pismonoše koji su bili trenirani da iznad krigle piva Bena Johnsona ispuštaju stanozolol, ili možda nešto drugo?

Odmah prekosutra nakon Johnsonove pobjede u finalu Igara u Seoulu 1988. obznanjeno je da je diskvalificiran zbog korištenja stanozolola, a radi čega se je, dva mjeseca prije Igara u Seoulu, otišao "čistiti" na karipski otok St. Kitts and Nevis. Nitko iz njegovog stožera nije, nakon što su uhvaćeni s prstima u pekmezu, tada demantirao stanozolol. Ali 15 - 20 godina poslije javlja se teorija o "nepoznatom crnom mladiću" koji se šulja za Benom Johnsonom i sipa mu stanozolol u pivu?

Zavjera atletske velesile SAD, protiv "male" Kanade? Pa nije Kanada nekakva Moldavija, nego relevantan, i sportski i politički, igrač.

Mislim da je to prozirni pokušaj samog Johnsona, ili nekoga iz njegove tadašnje svite da uskovitla prašinu i eventualno napiše knjigu na kojoj će uzeti nešto para, a onda možda i prodati prava za film u kojem će Johnsona glumiti Ronnie Coleman, a Lewisa Denzel Washington? Kako drukčije objasniti ovu ujdurmu?

Činjenica jest samo da je Ben Johnson bio vrstan sprinter koji, nažalost, u svojoj želji da bude najbolji i da pobijedi Carla Lewisa, nije birao sredstva. On jest ostavio traga u povijesti svjetskog sprinta, ali Carl Lewis je ostavio najdublji mogući trag i u povijesti atletike, i, uopće, u povijesti sporta. On je najveći sportaš koji se ikada pojavio, nikakve naknadne teorije zavjere to ne mogu opovrgnuti.

78.2.67.227 19:17, 20. ožujak 2008. (CET)

Image Problem[uredi kôd]

An image used on this page: Image:Ben Johnson Seoul 1988.jpg will soon be deleted from Wikimedia Commons because it is not a free image. If your local wikipedia policy allows you to claim fair use of this image, you should make a local copy. A local copy has been made on English Wikipedia at en:Image:Ben Johnson 1988 Olympics - LAC a175370k.jpg . Otherwise, you should try to find another free picture that shows the same subject. You can see the deletion discussion at Commons here. Sorry for using English language for this notice. Thank you! (from the Wikimedia Commons) 154.20.153.62 08:38, 21. svibanj 2008. (CEST)


q autor, "Charlie Francis se smatra i danas najboljim trenerom na svijetu za razvoj brzine. Svjetski rekord na 100m Tima Montgomerya iz 2002. godine, 9.78s njegovo je djelo, isto kao i većina drugih svjetskih dostignuća u sprintu postignuta posredstvom njegovih učenika"

 Mislim da je svima poznato kako je Tim Montgomery (i njegova žena Marion Jones) došli do rezultata, i što su javno priznali, za što sada čame u zatvoru.(heroin i pranje novca)

Slažem se da je previše atletičara i sprintera uzimala kojekakve dopinge, i to na kraju baca ljagu na sport, vrhunski sport nema previše veze sa zdravljem, i dobrim duševnim stanjem. Na kraju krajeva boks iz sedamdesetih (Muhamed Ali, Mate Parlov), atletika iz osamdesetih (Carl Lewis, Ben Johnson), ili košarka iz devedesetih ( NBA i domaća) nemaju više ni trunku popularnosti kao nekada. Kada ljudi uvide da i nogomet ima svoje negativnost, pa i poroke, pogotovo domaća glazbena estrada, politika, i reality show, maknuti ćemo dobar dio trivijalnosti i bizarnosti iz naših umova.