Razgovor:Beograd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Beograd.
Rad na člancima

Ni jedan deo današnje teritrorije Beograda nikada nije pripadao Hrvatskoj, osim u vreme fašističke NDH. Naime, od 1918-1922, današnje teritorije Zemuna i Novog Beograda pripadale su Sremskoj županiji, a od 26.4.1922. Sremskoj oblasti. Granica Banovine Hrvatske se 26.9.1939. prostirala do okoline Petrovaradina, dakle nikako do ušća Save u Dunav.

Od 1881. do 1918. Pogledaj članak o Hrvatskoj i Slavoniji u Enciklopediji Britannici iz 1911, osobito odjeljak najveći gradovi. Elephantus 21:54, 30 Apr 2005 (CEST)

Hrvatski jezik[uredi]

Da ne bude zabune: hram, kafana, hala su srpske riječi, a hrvatske su crkva (u ovom slučaju; hram na hrvatskom znači nešto drugo), kavana, dvorana. To što se govori o srpskom gradu, ne znači da se mora govoriti na srpskom jeziku. Marijan 00:55, 14. veljača 2007. (CET)

crkva[uredi]

Crkva nije hrvatska vec slovenska rec.--Stefan VL (razgovor) 15:18, 23. travanj 2009. (CEST)

Zapravo,reči hram i crkva su i jedna i druga slovenske,ali značenje nije baš isto.Sa druge strane reč hala nije srpska ili uopšte slovenska reč već nemačka ili turska (tuđica),a slovenska je dvorana,i koristi se podjednako i u srpskom i u hrvatskom jeziku.Reč kafana ili kavana kao što se govori u Hrvatskoj,su u osnovi strane,jer reč kafa ili kava nisu slovenske već turske čini mi se.I da nisu turske,jamačno nisu slovenske (dakle ni srpske ni hrvatske).Čisto da skrenem pažnju na poreklo reči.

I nemojte zaboga ljudi da dižete prašinu toliko oko jezika,dovoljno su sasvim slični da se razumemo sasvim dobro,u redu?Glupo je politizovati jezike,dovoljno je stvari odveć politizovano na Balkanu...Nikola iz Beograda. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 95.180.14.241 (razgovordoprinosi)

muzej kneza pavla[uredi]

potkrala vam se greška. muzej kneza pavla ne postoji. on je postojao do kraja drugog svetskog rata a onda je spojen sa narodnim muzejem. sve one slike stranih slikara koje ste naveli da se nalaze u narodnom muzeju jesu iz muzeja kneza pavla ali sam muzej više ne postoji. inače, muzej se nalazio u novom dvoru u zgradi današnjeg predsedništva.

stambol kapija[uredi]

u poznatim građevinama beograda navodi se stambol kapija, iako one ne postoji. srušena je 1866. godine — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.175.73.39 (razgovordoprinosi) 00:01, 20. studenog 2009.

Imena[uredi]

"Stariji hrvatski naziv za Beograd je Biograd. Od osamostaljenja Republike Hrvatske, u pojedinim hrvatskim glasilima se može naići i na oblik "Biograd na Dunavu" (pored promicanja hrvatskog naziva, dodatak "na Dunavu" stoga što u hrvatskom nazivlju postoje tri veća Biograda: Biograd na moru, Stolni Biograd - Székesfehérvár i Biograd na Dunavu - Beograd)." Može li se ovdje citirati koja su to hrvatska glasila u kojima piše "Biograd na Dunavu"? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 217.14.217.242 (razgovordoprinosi)

Srpsko narodno pozorište[uredi]

Samo jedna ispravka, Srpsko narodno pozorište nalazi se u Novom Sadu, a u Beogradu je smešteno Narodno pozorište. Slika koja se koristi u ovom članku je upravo slika Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a ne Narodnog pozorišta iz Beograda.