Razgovor:Bilo jednom u Americi

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bilo jednom u Americi.
Rad na člancima
Pismohrane:

Daleko najljepši film koji sam u životu gledao.

"Bilo jednom u Americi" je, malo je reći, remek-djelo. Za mene je to dragulj među filmovima. Gledao sam ovaj film dosada sigurno deset puta, a sigurno je da ću ga gledati, do kraja života, još pedesetak puta. Prekrasan, prekrasan, prekrasan film. Ako su "Ben-Hur" i "Titanic" zaslužili 11 Oscara, onda ih je "Bilo jednom u Americi" zaslužio najmanje 12, pa mi je prava enigma zašto je prošao bez Oscara. Da li se uopće natjecao? Ako se nije natjecao, onda Sergio Leone i nije pogriješio: nema adekvatne filmske nagrade za ovaj film.

Međutim, moram napomenuti da je, u inače zanimljivom članku o ovom filmu, nepravedno zanemarena jedna, pa rekao bih i najbitnija, komponenta ovog filma, a to je predivna, rajska Morriconeova glazba kojom je protkan ovaj film. Za mene zasigurno najljepša filmska glazba i, uopće, to su neke od najljepših tema koje je netko skladao. Često slušam glazbu iz ovog filma i tada mi se čini da se uz nju odmaraju i anđeli.

Postoji nekolko sekvenci iz filma koje su postale klasika, ali scena u kojoj mala Deborah, u skladištu, malom Noodlesu čita, improvizirajući uz to, "Pjesmu nad pjesmama", a protkano s "Deborah's theme", najljepša mi je scena ikad viđena na filmu. Malo je reći predivno.

Sergio Leone si je ovim filmom podigao neuništiv spomenik. Od srca sam mu, kao i Morriconeu, zahvalan, jer kad se, jednostavno, zaželim nečeg lijepog, tada ili pogledam koju scenu ili, samo, poslušam koju temu iz ovog "filma nad filmovima".

--Green green grass of home 22:56, 28. kolovoz 2007. (CEST)