Razgovor:Carl Lewis

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Carl Lewis.
Rad na člancima
Pismohrane:

ovako... neznam kako da počnem.Tu piše ako želim unesti sadržaj, sad se samo nadam da je tema slobodna, a ako ne slobodno obrišite. Dospjela sam na tu stranicu tako što me čisto radi interesa zanimalo kakav je svjetski rekord u trčanju na 1500m. To je ono što mi najbolje ide. Nisam brza na kratke staze, međutim teško mi je povjerovati da ne mogu biti brza i dobra u svemu. Naravno tu je važna volja i upornost, no iako imam sve to, možda čak i previše, ne uspjevam i nemam mnogo mogućnosti da uspijem u tom sportu. Bavim se tae kwon do-om i moj najveći rezultat do sada je samo 2.mjesto na državnom prvestvu. Iako se nadam da ću nekad postići barem jednu petinu toga što je postigao moj idol Carl Lewis, to je još sve za daleko od mene. Bila sam upućena u većinu rezultata koje je Lewis postigao sad kad to sve vidim zajedno čini mi se kao nnTko bi mislio da postoji netko tako..niti nemam prave riječi.. tako uspješan i jednostavno pre uspješan u svim tim disciplinama atletike. Sve što imam za reći je to da mu se divim i teško mi je zamisliti da se netko takav može iznova ponoviti. Moj san je da nekad, makar samo u snu budem prvakinja u bilo kojoj disciplini atletike. Jer to je ono što me oduvijek vuklo dalje i davalo mi snage, da kad i ne mogu pretrčat svom brzinom 400m, da se nekako dovučem do cilja i ne odustanem na pola puta. Jer to prije svega za mene bi značio veliki pad, ne samo u tom trčanju nego i vlastite snage koja se skriva u mnei, i samo čekam dan kad će izaći iz mene. ...Još jedanput hvala svima koji su se potrudili oko te stranice jer nekami je stvarno pomogla... ps.stavite malo više slika o njemu

Poznata mi je afera s "kopijom dokumenta" dr. Wase Exuma. Riječ je bila o - navodnom - uzimanju nedozvoljenih sredstava uoči američkih trialsa za Olimpijske igre u Seoulu, 1988. Treba međutim znati da je Carl Lewis itekako testiran na doping na igrama u Seoulu, a pogotovo nakon slučaja Bena Johnsona. Nije mu nađeno ništa. A i na drugim najvećim natjecanjima testiran je još "milijun" puta i - nikad ništa. Budimo jasni - to su činjenice.
Što reći? Točno je da se nadvila sjenka nad najfantastičnijom karijerom u sportskoj povijesti, ali isto tako treba biti legalista i priznati da Lewisu nikad ništa nije nađeno, unatoč mnogim provjerama. Pa ni na samim spornim američkim kvalifikacijama u Indijanapolisu, 1988., nije mu nađeno ništa (kao ni Florence Griffith-Joyner, koja je baš tada posebno testirana zbog "nemogućeg" svjetskog rekorda na 100 m - 10.49 sec). Tek se, 15 godina kasnije, a 6 godina po završetku Lewisove karijere pojavljuje lista dr. Exuma (?).
Za mene i dalje nema dvojbe. Carl Lewis je najveći koji se ikada pojavio na sportskim borilištima. Teško da će se ikada više netko sličan pojaviti.
Suradnik:Green

Lewis i doping[uredi kôd]

Slažem se da Lewisu službeno na međunarodnoj sceni doping nikad nije pronađen i da je riječ o vjerojatno najvećem atletičaru i sportašu uopće u povijesti. Ipak, u interesu enciklopedijskog nepristranog pogleda nije uputno zbog divljenja ili poštovanja prema određenoj osobi (koje i ja osobno osjećam prema velikom Lewisu) pokušati zanemariti činjenice. Izvještaj Dr.Exuma je činjenica, bez obzira koji su njegovi motivi i zbog čega je s takvim saznanjima čekao tolike godine. Nažalost, novija povijest atletičara iz SAD-a (slučajevi Montgomery i Gatlin, te kompletan slučaj Balco, ili recimo nedavni slučaj Landis), daju naslutiti da doping u vrhunskom sportu u SAD zaista nije rijetkost i to u samom vrhu sporta. Što se tiče članka o Lewisu, možda je zaista u trenutnoj inačici malo prejako istaknuta napomena o dopingu, možda bi cijeli članak još trebalo malo proširiti i dodati sadržaja, te time svesti paragraf o dopingu na ono što zaista jest i treba biti: manja napomena koja de facto ne može umanjiti fantastičnost Lewisovih dosega. ivelimir 13:30, 2. rujna 2006. (CEST)[odgovori]