Razgovor:Indoeuropska jezična obitelj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Indoeuropska jezična obitelj.
Rad na člancima
Pismohrane:

"Jezična obitelj" mi izgleda vrlo sumnjivo. Molim objašnjenje za micanje sa stranice "porodica". Ako je jedini razlog nekakvo čistunstvo koje se boji riječi "porodica", vratit ću članak na staru stranicu. Inače, "porodica" se koristi i u biološkim podjelama: Kraljevstvo, Koljeno, Podkoljeno, Razred, Red, Porodica, Rod, Vrsta. --Zmaj 09:02, 2 August 2005 (CEST)

Nisam posve siguran, no mislim da je primjerenije-porodica, jer se radi o rodoslovnom jezikoslovlju/genetskoj lingvistici. Mir Harven 11:13, 2 August 2005 (CEST)

Zmaje, čitao sam nešto o tome. Koliko se sjećam, izgleda da "porodicu" prihvaćaju u biologiji. Za jezikoslovlje, nemoj se zalijetati (ne znači nuždno da sam i ja u pravu, ali prijevod od "language family", odnosno "family" je "obitelj"; "porodica" za lat. familia je standard u srpskom književnom jeziku). A činjenica je da mnogi naši znanstvenici u granama koje nisu jezikoslovne "kasne" u prijevodima na hrvatski. A i brojni jezikoslovci su u očiglednim stvarima bili tvrdi pa gurali po "onosustavnom" starom. Kolike su se raspre vodile da se ne kaže "lice", nego "osoba" u "prva osoba jednine" (u eng. nije first face of singular, nego first person of singular; u nje. nije erste Gesicht Singular, nego erste Person Singular, i ita. nije prima faccia singolare, nego prima persona singolare, i t.d....) Kubura 13:45, 2 August 2005 (CEST)

Ovako:
1. mi ovdje pišemo po službenom pravopisu i normi, a ta je dana B-F-M, te B-H-M (školski). Osobno, mislim da bi stvari trebale biti bolje, tj., ja sam za hrvatskiji propis nego što je ovaj koji imamo (potrjeba, suvrjemeno, njekoliko, nješto, podhodnik, jednačba, predpostavka,..)
2. no- ovo nije privatni medij. Dakle, rabimo službeno nazivlje u hrvatskom standardu kakav je sad. Ako se promijeni-nikomu draže nego meni. No, što je, tu je. Porodica je za sada preferirani pojam. Mir Harven 19:40, 2 August 2005 (CEST)