Razgovor:Internet

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Internet.
Rad na člancima
Pismohrane:

internet = racunarstvo + komunikacije (ili mediji)?[uredi kôd]

S obzirom na velicinu Category:Računarstvo, mozda ne bi bilo lose izdvojiti potkategoriju category:internet koja bi onda ujedno bila i potkategorija od category:komunikacije i/ili category:mediji?

Sta vi ostali mislite da je najbolje? --Ante Perkovic 10:47, 27 July 2005 (CEST)

Zavisno kako gledas, internet moze biti sve tri: racunarstvo, komunikacije i mediji. Vodomar 11:06, 27 July 2005 (CEST)
Znam da moze biti svo troje, ali, prije nego ga stavimo kao potkategoriju od svo troje, treba vidit koje mi clanke o internetu uopce imamo i vidit ima li tu dovoljno "medijskog" materijala da bi opravdalo kategorizaciju unutar category:mediji. Za Category:Računarstvo i category:komunikacije znam da ima.
BTW, Vodomar, pliz intendiraj tekst sa ":" kad odgovaras da je lakse pratit. Nije da je meni tesko dodat ":", al eto, da steknes naviku :) --Ante Perkovic 11:25, 27 July 2005 (CEST)
Slažem se za podkategoriju. U njekojoj skorijoj budućnosti ćemo doći u potrebu za podkategorijom 'Programski jezici' (kad se nakupi članaka), primjerice. Kubura 11:30, 27 July 2005 (CEST)
Sta se tice kategorije category:programski jezici, to je valjda prva koju sam otvorio otako sam se prijavio na wiki. No, sad mi se cini da bi bilo bolje da sam otvorio category:programiranje, a jezike stavio unutra. Kad ocistimo category:Računarstvo od interneta, visit cemo sta ce ostat, pa cemo onda odlucit sta dalje. Nego, javlja li se netko dobrovoljno sredit category:internet :))? --Ante Perkovic 12:30, 27 July 2005 (CEST)
UR (uredu) nema problema malo trebam Wikizirati moje pisanje i korisiti protokol. No za kategoriju internet, bit će slično kao i kad se otvori kategorija televizija, te kategorija radio, štampa. Internet je i tehnologija i medij te fenomen. Tako za neke stvari što pripadaju internetu pripadaju računarstvu, neke medijima, dok će neke biti isključivo za kategoriju Internet Vodomar 15:56, 27 July 2005 (CEST)

Internet - veliko ili malo početno slovo[uredi kôd]

Bok!

Obzervacija:

Na HJP (http://hjp.znanje.hr/):

Ȉnternet m

inform. mreža koja povezuje mnogobrojne kompjuterske sisteme i mreže, zasnovana na zajedničkom adresnom sustavu i komunikacijskom protokolu; uspostavljena 1983. u okviru akademske zajednice, brzo se razvija i postaje iznimno popularni medij [objaviti na Internetu; biti na Internetu]; globalna mreža, usp. www

Ovdje stoji drugačije, no ne navodi se izvor. Koliko se da zaključiti, ovdje navedeni tekst može biti i fikcija.

Kad ga se ugugla, dobije se niz stranica od kojih se većina spori s navedenim tekstom (neću navoditi pojedine adrese - guglaj " Postoji mišljenje da je internet naziv za bilo koju mrežu koja se koristi IP-protokolom i može se prostirati cijelim svijetom, ali i biti potpuno odvojena od ostalih mreža. S druge strane, riječ Internet označavala bi ime globalne javno dostupne mreže koja se sastoji od mnoštva međusobno povezanih mreža.

Međutim, jezično pravilo iza kojega stoje svi hrvatski jezikoslovci kaže da se internet piše isključivo malim slovom. Razlozi su: 1. Internet nije vlastito ime mreže, to je mreža (računalna). 2. Pridjev glasi - internetski. Kad bi bilo veliko slovo (vlastito ime), pridjev bi bio - Internetov. 3. Da je internet institucija (velikim slovom), morao bi imati sjedište, adresu, statut, žig, direktora i osoblje. 4. Internet označava samu tehnologiju, medij, a ne ime neke medijske kuće. Pišemo li imenicu automobil velikim početnim slovom? 5. Legitimna su pitanja: Imaš li internet? Vidio sam to na internetu. Internet mi je danas jako spor. Očito je kako se tu radi samo o mediju (nešto kao televizija). 6. I drugi jezici (npr. slovenski) pišu internet malim slovom. 7. Pisanje interneta velikim slovom utjecaj je engleskoga jezika, u kojem se nazivi pišu velikim slovima, a to nema veze s našim jezikom. " i pogledaj prvih deset stranica.

Molim feedback.

pozdrav, Stjepan