Razgovor:Ivan Crni

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ivan Crni.
Rad na člancima
Pismohrane:


Slika[uredi kôd]

Kako to da na slici stoji "Serb empire"...kad je poznato (pogotovo Hrvatima) da je bio Hrvat.

Simpatično je da neko pokušava ime „Raci“ da predstavi kao zbirno ili opšte ime, međutim na mađarskom jeziku to ime označava isključivo Srbe i izvedeno je iz imena Raška (Racorsag), kako su Mađari zvali Srbiju. Niti Hrvati, niti Južni Sloveni nisu nazivani tim imenom. Od ne-Srba, tim imenom su nazivani još jedino bački Bunjevci, ali kao rezultat njihovog smatranja Srbima od strane Mađara. Hrvati su na mađarskom „Horvati“, Srbi „Raci“, a Slovaci „Toti“. Takođe, ime Jovana Nenada nije Ivan, već Jovan, to su u srpskom jeziku različita imena. 93.86.76.51

Nije istina. Nemoj biti površan. Osobi koja zna govoriti isključivo mađarski jezik je veliki problem razlikovati Slavene. Da si proučio literaturu, uvidio bi da ondašnje ugarske vlasti nisu poznavale razlike, pa su sve Slavene u nekom kraju nazivali po nekom kriteriju i sve ih bez razlike svrstavali u istu kategoriju. Kasnije su poticale to svrstavanje pod više kategorija, jer im je odgovaralo usitnjavanje broja Slavena u Ugarskoj, posebice Hrvata i Slovaka, koji su bili najbrojniji. Što se tiče Ivana Crnog, u hrvatskim izvorima je poznat kao Ivan Crni. Kamarad Walter (razgovor) 19:43, 15. studenog 2009. (CET)

"U srpskoj povijesnoj znanosti ga se prikazuje kao Srbina, što međutim nije pouzdano dokazano, jer nije vjerojatno da bi Srbin uzeo katoličke klerike za savjetnike umjesto pravoslavnih, a to je Ivan Crni upravo učinio." ...znaci li to da je i Car Dusan bio Hrvat jer "nije vjerojatno"da bi kljuceve drzavne kase poverio Nikoli Buci, katoliku iz Kotora a svoj i zivote svoje porodice "nije vjerojatno" da bi poverio carskoj gardi sastavljenoj od nekoliko stotina nemackih i spanskih vitezova-katolika (Alemanska Garda)? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 212.69.5.240 (razgovordoprinosi)

Očito je da nema dokaza da je taj Niger bio Srbin (pravoslavac). Naravno, nema dokaza ni da nije bio. Nije dobra ova usporedba s carem Dušanom jer su Nemanjići osvojili kulturno puno razvijeniju katoličku Boku i htjeli iskoristiti njeno znanje i kulturu. Bit će da je Dušanu bilo mudrije povjeriti važan posao učenom i sposobnom katoliku nego manje sposobnom pravoslavcu. Uostalom Nemanjići su i sami podrijetlom bili katolici iz zetskog primorja i izgleda da nisu bili tako zadrti pravoslavci (osim Rastka, tzv. sv Save) jer su se često ženili katolkinjama, pisali papi i sl. Isto tako, očito su Dušana bolje čuvali njemački i španjolski profesionalci nego što bi to činili domaći ljudi, što zbog manje profesionalnosti, što zbog veće opasnosti od izdaje.