Razgovor:Južnoslavenski jezici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Južnoslavenski jezici.
Rad na člancima


Ne postoji "srednjojužnoslavenski" kao "genetsko-dijalektološki čvor". Nitko još nije našao zajedničke izoglose za sve čakavske govore, a kamoli još istovremeno i za štokavske i kajkavske. Vidi ovdje:

Za razumijevanje položaja hrvatskoga jezika među slavenskima važni su njegovi poredbenopovijesni argumenti navedeni u odjeljku pod naslovom Južnoslavenski jezici i problem »srednjojužnoslavenskoga«. Budući da se za cijelo južnoslavensko područje ne mogu utvrditi zajedničke inovacije, kao potvrda njegova genetskog jedinstva, to je još manje moguće za »srednjojužnoslavenski« jezični kompleks. Po Matasoviću, »srednjojužnoslavenski« može biti »samo konvencionalan naziv za skupinu dijalekata između slovenskoga i bugarsko-makedonskoga« (umjesto politički nekorektnoga dosadašnjeg naziva »hrvatskosrpski« ili »srpskohrvatski«), ali nipošto ne može figurirati i kao »termin koji ima genetskolingvistički smisao«, tj. iz njega se ne može valjano zaključivati da su jezici koje »pokriva« (hrvatski, srpski, bošnjački, crnogorski) potekli iz istoga prajezika i da su genetski jedinstveni, a još je manje opravdano tvrditi da ih to određuje kao jedinstven književni jezik (kojim govore Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci).

Ima u PPGHJ oko desetak stranica posvećenih tomu problemu, o kojemu se daje prijegled povijesnih argumenata za (srednjo)južnoslavenšćinu kao genetičkog čvora u slavenskome filogenetskome stablu.

Posljednji zajednički predak svih hrvatskih govora jest prazapadnojužnoslovenski, koji obuhvaća i sve slovenske govore. Stoga, valjana genetičko-dijalekatska razredba jest na zapadne i istočne južnoslavenske dijalekte, bez nekakovih "središnjih" komponenti unutra. --Ivan Štambuk (razgovor) 16:06, 21. listopad 2008. (CEST)

PREDODŽBA ZEMLJOVIDOM NUŽAN JE ČIMBENIK SHVAČANJA JEZIČNE STVARNOSTI[uredi]

Južnoslavenski jezični kontinum sastoji se od:

██ Slovenski jezik

██ Hrvatski jezik

██ Bosanski jezik

██ Crnogorski jezik

██ Srpski jezik

██ Makedonski jezik

██ Bugarski jezik

Slavenski jezici