Razgovor:Jugoslavenska demokratska stranka

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jugoslavenska demokratska stranka.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ovaj sam članak bio psotavio pod nespretnim imenom Demokratska stranka (Srbija i Jugoslavija), što dovodi do konfuzije. Postojala je u Prva JugoslavijaPrvoj Jugoslaviji stranka koja se službeno zvala "Jugoslavenska demokratska stranka", ali se redovno javno spominjala kao "Demokratska stranka". Djelovala je na području čitave Jugoslavije i zastupala ideologiju integralnog jugoslavenstva. Sadašnja Demokratska stranka, osnovana 1990., djeluje samo u Srbiji i naravno nikad nije zastupala tu ideologiju. Zato je ovaj naziv najbolji. Članak ću još doraditi.--Fausto 16:07, 11. rujan 2007. (CEST)

Razgovori pod starim imenom članka[uredi kôd]

Dao sam članku ovaj naslov, jer je Demokratska stranka bila osnovana u Jugoslaviji 1919., kao jugoslavenska unitaristička stranka. Imala je znatan broj pristaša van Srbije. Dakle, raniji članak Demokratska stranka (Srbija) može se uklopiti u ovaj, a ne obrnuto! Kad je obnovljena, 1990, djelovala je samo u Srbiji. Osim toga, članak Demokratska stranka (Srbija) vjerojatno je prenesen sa srpske wiki i pisao ga je nkei pristaša sadašnje DS, pa fale vitalne informacije. Napisat ću detaljniji tekst čim uzmognem!--Fausto 18:44, 10. listopada 2006. (CEST)[odgovori]

Nikako se ne može ovo uklopiti u članak Demokratska stranka (Srbija), kada je stranka osnovana u Sarajevu i po opredjeljenju bila unitarnojugoslavenska, i dobivala velik broj glasova u Hrvatskoj (19 mandata od 93 na području Hrvatske i Slavonije na izborima 1920), ne samo od Srba, nego i od Hrvata (11 od ovih 19)! Jedino, ako se razdvoje članci o tadašnjoj Demokratskoj stranci (djelovala je još neko vrijeme nakon 1945. u Jugoslaviji, ne znam da li je bilo kasnije neke djelatnosti u emigraciji), i ovoj koja je osnovana 1990. i djeluje samo u Srbiji.--Fausto 15:59, 30. listopada 2006. (CET)[odgovori]
OK, onda uklonite prijedloge za spajanje, da ne zbunjuje mene, a i ostale. --Pancho W. Villa 14:32, 6. rujan 2007. (CEST)

Pa, trebalo bi ukloniti. Moram priznati da sam ja kriv za nespretni naslov ovog članka. Trebalo bi sve premjestiti na Jugoslavenska demokratska stranka, jer to je bilo službeno ime stranke osnovane u Sarajevu 1919., ali u historiografskoj i publicističkoj literaturi redovno se navodi samo kao "Demokratska stranka" pa to stvara zbrku.--Fausto 14:37, 6. rujan 2007. (CEST)