Razgovor:Jupiterovi prirodni sateliti

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jupiterovi prirodni sateliti.
Rad na člancima
Pismohrane:

Cini mi se da su imena satelita kroatizirana "od oka", svigdje razlicito.

Treba to standardizirat prije nego se nastavi s radom. --Ante Perkovic 10:04, 14 July 2005 (CEST)

Svakako, treba srediti. Budući da nisam napamet siguran u sva imena, potražit ću malo čim stignem. Krešimir Ižaković 11:13, 14 July 2005 (CEST)


Hmmm... tu stvarno postoji razilaženje. Uzduž i poprijeko. Dakle, pravilno bi bilo sva mitološka imena za koja imamo hrvatsko ime upotrebljavati i za nebeska tijela nazvana po njima (ostalima ostavljamo izvorna imena). Očito ovdje trebamo nekoga tko se dobro razumije u mitologiju i hrv. nazive u njoj. Svi ostali nabadaju kako je tko čuo i kako mu se čini prikladnim. U "Enciklopediji astronomije" su sva imena ostavljena engleska, osim valjda nekoliko najpoznatijih... a i sama enciklopedija je pomalo traljava pa nije baš neka referenca. U knjizi "Planeti", koju su preveli Rugjer Jeny i dr. sc. Dragan Roša, imamo ovakvu situaciju:

Metis, Adrasteja, Amalteja, Tebe, Io, Europa, Ganimed, Kalisto, Leda, Himalija, Lisiteja, Elara, Ananke, Karme, Pasife, Sinope

Ni tu mi se sve ne čini ispravnim. Upitni su:

  • "Tebe" -> "Teba"? (isto kao "Febe" -> "Feba")
  • "Lisiteja" bi trebala biti "Liziteja"
  • "Pasife" -> "Pasifaja"
  • "Sinope" -> "Sinopa"

Pod uvjetom da sam u pravu, u članku bi samo trebalo promijeniti "Adrastea" u "Adrasteja" i "Amaltea" u "Amalteja", a sve ostalo ostaje. Jasno, čekam i druga mišljenja. Sličnu problematiku uz Saturnove, Uranove i Neptunove mjesece možemo raspraviti na njihovim stranicama za raspravu. Pozdrav! Krešimir Ižaković 11:53, 18 July 2005 (CEST)

Šta se tiče enciklopedije astronomije, ja u cijeloj astronomskoj zajednici u RH nisam čuo lijepe riječi o tome, počevši od optužbi za krađu materijala, pa do cijene. Tako da to ne bi uzimao za referencu. --Ante Perkovic 13:03, 18 July 2005 (CEST)
Kod uranovih satelita treba napomenit da su dobili imena po likovima iz Sheakspareovih djela, pa izgleda da trebamo stručnjaka i iz tog područja ;)) --Ante Perkovic 13:03, 18 July 2005 (CEST)