Prijeđi na sadržaj

Razgovor:Jure Karamarko

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jure Karamarko.
Rad na člancima
Pismohrane:
Ovdje navedeno: "Jure Karamarko (1986.),[1] hrvatski književnik iz Zadra. Piše romane."

Gledajući podatke o djelima navedenog pisca, najopširnije prozno djelo mu obuhvaća 102 stranice.

Prema https://hr.wikipedia.org/wiki/Roman navodi se da je: Roman je najopširnija prozna književna vrsta

Naravno da se količina literarnog materijala ne mjeri u stranicama, ali prateći druge podatke:

Prema https://bs.wikipedia.org/wiki/Roman navodi se da je: "Roman je književna vrsta, katkad ironično nazvan pripoviješću s više od 60.000 riječi. Roman je najopsežniji i najsloženiji prozni oblik. Pisac pripovjedač niže brojne događaje, likove, opise, prikazuje društvo kao cjelinu. Danas je to najpopularnija književna forma."

Dakle ovdje imamo precizniju definiciju, a i na mnogim mjestima se navodi da je roman, kao literarna forma treba imati najmanje 275 strana, računajući nekakvu straničnu normu.

Prema nekom općem znanju djela od stotinjak i manje stranica, možemo kao djelo smatrati novelama ali nikako ne romanima. Jednostavno sama kompleksnost romana kao literarne forme nije moguće ostvariti u tom tipografskom opsegu.

Primjer jedne rasprave: https://www.quora.com/My-first-novel-is-60-000-words-Is-it-too-short Pri tome treba imati na umu da na engleskom pojam "novel" označava ROMAN, a "novella" NOVELU.

Prema https://en.wikipedia.org/wiki/Novella opisana je novela, za razliku od romana "A novella is a work of narrative prose fiction, longer than a short story but shorter than a novel. Publishers and literary award societies typically consider a novella's word count to be between 15,000 and 40,000 words, although definitions vary."

Prema tome, sasvim je jasno da navedeni književnik nije ROMANOPISAC i da NE PIŠE ROMANE. Možda se njegova djela mogu klasificirati kao novele, ali to je potpuno drukčija književna forma. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 151.252.229.209 (razgovordoprinosi) 09:53, 29. ožujka 2020.‎

Započnite raspravu o stranici Jure Karamarko

Započnite novu raspravu