Razgovor:LeBron James

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku LeBron James.
Rad na člancima
Pismohrane:


Njegova je majka Gloria tada imala tek 16 godina. Njegov biološki otac Anthony McClelland nije bio zainteresiran za njega pa ga je majka morala sama odgajati. Također LeBron nije želio uzeti očevo prezime pa je uzeo James kako se preziva njegova majka. Život je bio više nego težak za LeBrona jer su on i njegova majka patili od siromaštva. Gloria je često tražila posao ali to su uvijek bili privremeni poslovi od kojih se ne može živjeti. Gloria je mislila da joj se život promjenio onda kada je LeBron imao 2 godine tj. kada je Gloria počela izlaziti sa Eddiem Jacksonom, ali stvari su se promjenile 1990. godine kada je Eddie imao problema sa zakonom i završio je u zatvoru(prodavao je kokain). Ali nije sve bilo tako crno Gloria se borila da bude dobra majka. Od ranih dana LeBron je pokazivao interes za košarku i rugby(igrao je rugby u osnovnoj školi).

Tako je LeBron James napredovao njegov trener rugbya Frankie Walker bio je upoznat sa njegovim socijalnim statusom, pa ga je pozvao da živi neko vrijeme kod njega sa njim i njegovom porodicom. LeBron je bio najbolji igrač rugbya u školi, ali je trener primjetio da ima ogroman talenat za košarku. U srednjoj školi se potpuno posvetio košarci i školi jer LeBron je želio da bude dobar košarkaš a uz to i dobar učenik. Najbolji prijatelj mu je bio Dru Joyce koji je igrao playmakera u srednjoj školi inače Druev otac je bio trener njihovoh ekipi. Na jednom turniru u Californiji LeBron je bio proglašen MVP-jem ( 54 ponea na finalnoj utakmici turnira). Kako je vrijeme prolazilo LeBron je rastao a rastao je i talenat za košarku pa je već u srednjoj školi bio proglašen za Mr. Basketball Ohio( Mr. Košarke države Ohio). Ali onda tek nastaje rat sve se mijenja i svi su onda zavolili LeBrona koledži su vodili opći rat za LeBrona između ostalih i California, Michigan State, Ohio, North Carolina i Duke.

U isto vrijeme adidas i nike su također vodlili rat za sponzorska prava obje strane su želile LeBrona da potpiše za njih. A u to vrijeme iz zatvora je izašao Eddie Jackson koji je odmah kupio LeBronu jedan SUV tačnije Ford Explorer. Tako je došlo ljeto 2003. godine i LeBron je imao dvije opcije: da ide na koledž ili da ide na draft NBA lige i on se odlucio za draft. Izabran je kao 1. pick prve runde( najbolje je prosao na tom draftu iako su ). Bili su ga izabrali Cleveland Cavaliersi koji su namučili i previše da dobiju LeBrona. Sada je LeBron vjerovatno najbolji igrač u NBA ligi i ima ugovor sa Nikeom koji mu svake sezone izbaci na tržište nove patike sa njegovim logom (LeBron James Air zoom). A što se tiče njegove statistike evo one za sezonu 2005/06 ima 31.4 koša u prosjeku 7.0 skokova i 6.6 asistencija.