Razgovor:Ljudsko oko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ljudsko oko.
Rad na člancima

Očna jabučica se sastoji od više slojeva. Prvi sloja su očni mašići. Očnu jabučicu pokrću parovi mašića, preciznije, tri para mišića. Oni omogućuju pokretanje očne jabučice u svim pravcima. Zanimljivo je da očnu jabučicu lakše pokrećemo u horizontalnom, nego u vertikalnom smieru, pa nam se visina predmeta uvijek pručinja veća od dužine. Drugi sloj je bjeloočnica koja prijelazi u prozirnu rožnicu. Uloga bjeloočnice je zaštita oka. Na nju se jos i prislanjaju i mišići (tri para) koji povrzuju očnu jabučicu sa očnom duplju.

Ispod bjeloočnice, kao treći sloj nalazi se žilnica. Ona je prokrvljena mnogim krvnim žilama. Žilnica sadrži pigment koji spriječava «izlijevanje» svijetlosti iz očne jabučice. Žilnica s prednje strane oka prijelazi u šarenicu. Što čovjek ima više pigmenta to mu je oko tamnije. (ako ima više pigmenta imat će smeđe , ako ima manje pigmenta imat će zelene, ako još manje imat će plave...). naravno, ima i iznimaka. To su albino ljudi. Oni u oćima nemaju pigmenta i šarenice su im prozirne, pa nam se zbog lomljenja svijetlosti čini sa su im šarenice crvene.

Četvrti sloj je mrežnica. Mrežnica je sive boje jer je sastavljena od tjela osjetilnih živćanih stanica. Ako slika pada na žutu pijegu, tada je najoštrija. Žua pijega je mijesto na mrežnici gdje su živćane stanice najgušće raspoređene. Uz žutu pijegu, tu je i slijepa pijega. Ona se nalazi na mijestu gdje živćana vlakne izlaze iz oćne jabućice. Ako slika pada ne slijepu pijegu, tada je ne vidimo.

Vergentni pokreti[uredi]

Pod "Vergentni pokreti" treba staviti link na glavni članak http://hr.wikipedia.org/wiki/Vergentni_pokreti, a ja to ne znam. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:32, 7. ožujak 2009. (CET)

Uklapanje[uredi]

Tekst je netočan, zato sam ga maknula i nadomjestila sadašnjim člankom koji zahtijeva još samo jezičko dotjerivanje. --Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 08:57, 17. ožujak 2009. (CET)

"Suvisne slike"[uredi]

Po kojem kriteriju su neke slike proglasene "suvisnima"? Upravo je izbor slika pokazivao raznolikost i evoluciju gradje oka. Molim da se slike vise ne reduciraju, pogotovo ne bez ozbiljnog razloga. Jedino sto bi bilo korisno jest da ih se poslozi u galeriju, pa da stoje vodoravno, a ne okomito, i to slijedom evolucije (kukac - rakusac - glavonozac - sisavac). --Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 12:00, 22. svibanj 2009. (CEST)