Razgovor:Majmonid

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Majmonid.
Rad na člancima
Pismohrane:

--Fausto 18:16, 15. ožujak 2007. (CET)==Islamski filozof== Kako sam radio na svrstavanju svih u kategoriji "Filozofi" u potkategorije; odlučio sam Majmonida dvostruko karakterizirati: kao "srednjovjekovnog", te kao "islamskog". Ovo potonje možda će nekoga šokirati, ali pogletajte samo sliku uz tekst! :) Živio je među muslimanima, bio proganjan ali to su bili i islamski filozofi, predavao je slušateljima muslimanima, diskutirao sa muslimansim učenjacima.

Ne bi imalo smisla uvoditi posebnu kategoriju "Židovski filozofi"; brojni filozofi 19-21. stoljeća bili su i jesu Židovi, vrlo različitih orijentacija.--Fausto 21:17, 12. ožujak 2007. (CET)

Bez obzira na sliku (turban je mogao svatko nositi), Majmonides se nikako ne može računati kao islamski filozof, pa sam uklonio tu kategoriju. Mogao bi se eventualno klasificirati kao filozof arapskoga svijeta, ali kao islamski nikako. Neka bolje ostane samo kao srednjovjekovni.--Donatus 22:10, 12. ožujak 2007. (CET)
Nije dovoljno, jer pod pojam "srednjovjekovni filozofi" redovno se svrstavaju samo EUROPSKI, tj. kršćanski filozofi; tek kasnije je bilo i filozofa koji nisu bili kršćani. "Islamski" nije samo oznaka vjere, nego i kulture ili dapače CIVILIZACIJE, a Židovi su u srednjem vijeku bili njen legitimni dio (za razliku od Europe, gdje su bili getoizirani). Maimonides sa srednjovjekovnom kršćanskom Europom nema ništa,a u islamskoj je svijetu bio uvažavan. Zato je kategorizacija "islamski" ispravna.--Fausto 18:11, 15. ožujak 2007. (CET)
Znam da to zvuči čudno, ali odnosi Židova i Arapa tada su bili posve drugačiji nego danas - Židovi su bili uvažavani (iako je naravno povremeno bilo progona), za razliku od Europe gdje su bili podvrgnuti strasnoj mržnji, nekad masovnim pogromima. Židovi su također, kao predstavnici islamske civilizacije u Španjolskoj ,zaslužni za prenošenje njenog nasljeđa u Europu.--Fausto 18:11, 15. ožujak 2007. (CET)
Evo listam i dopunjujem kategorije, pa vidim da postoji i članak Ibn Daud. Za njega po imenu ne možete pogoditi da je Židov, a i pisao je na arapskom, kao i Solomon ibn Gabirol. Kategorija "Arapska filozofija" pak ne bi bila dovoljna, jer istoj civilizaciji pripadaju i neki perzijski i drugi mislioci. Razmišljao sam da kategoriju nazovem "islamski i židovski filozofi", ali to bi dovelo do zabune zbog brojnih eurpskih filozofa Židova u 19. i 20. stoljeću.--Fausto 18:19, 15. ožujak 2007. (CET)