Razgovor:Majmuni Starog svijeta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Majmuni Starog svijeta.
Rad na člancima


Na en:Old World monkeys piše:

The Old World monkeys or Cercopithecidae are a group of primates, falling in the superfamily Cercopithecoidea in the clade Catarrhini.

Dok kod nas piše:

Majmuni Starog svijeta (Catarrhini), nazvani još i uskonosci su pared unutar podreda Haplorrhini.


Kod nas Catarrhini preusmjerava na Majmuni Starog svijeta koji su interwiki-vezani na en:Catarrhini što je krivo, jer na engleskom postoji en:Old World monkeys (en:Cercopithecidae), a en:Catarrhini je zasebna stranica.

Nadalje, mi imao Psoliki majmuni (Cercopithecidae), a na engleskoj, kao što je već rečeno, en:Cercopithecidae preusmjerava na en:Old World monkeys.

Ovu zbrku bi trebalo razriješit.

--Tycho Brahe 16:05, 25. listopada 2006. (CEST)


Ante, dao si mi malo pretežak zadatak. Majmuni starog svijeta su, što im i ime kaže, majmuni koji žive na području Azije i Afrike, nešto malo i u Europi. To je logika koju slijedi sva meni dostupna literatura, a slijedi ju i de wiki, odakle potiče i ovaj tekst. Jedino, sistematizaciju u ovom tekstu preneo je Ivan T iz en wiki, u toliko članak nije konzistentan. Zašto i iz koje literature en wiki daje naziv samo psolikim majmunima "majmuni starog svijeta", nemam pojma.

Osim toga, nije logična podjela na majmune starog i majmune novog svijeta (Amerike), ako u prvu uvrstiš samo jednu porodicu iz cijele skupine majmuna koji žive na tom području. S druge strane, kako to dobro kaže Ecoli, biološka sistematika je vjerojatno jedna od trenutno dinamičnijih znanosti. Priznajem, da ne znam razriješiti ovu dilemu. Branka France 11:22, 26. listopada 2006. (CEST)

Mislim da je problem zapravo bio u :
  • krivim latinskim nazivima
  • krivim interwiki poveznicama

Provat ću ja ovo rješit u dogledno vrijeme. Mislim da je Ivan T. malo pobrkao 2 engleske stranice, vjerojatno ih je prevodio istovrmeneo.

--Ante Perkovic 14:56, 26. listopada 2006. (CEST)


Postoje lijepi latinski nazivi kojim se služi cijeli svijet, i što se izmišljaju bedastoće po en-wikijima, pa ih se kopira. -Latinski se i koristi da bi ga svi razumjeli, a ne psolike, kravolike, žabolike... i ostale gluposti. --Zeljko 16:16, 25. listopada 2006. (CEST)

Željko, a da onda i mačke zovemo Felidae? --Tycho Brahe 16:20, 25. listopada 2006. (CEST)

Bok Ante... Mačke zovemo mačke ,a žabe žabama , tu latinskoga ne treba, ali kod raznih vrsta, porodica, i sličnog na što se sve dijele žive vrste , zoolozi, botaničari , arahnolozi i drugi daju latinske nazive, a ne na domaćem jeziku. Uzmi Atropu belladonu, uglavnom je zna pod tim imenom većina stanovnika civiliziranih država, i ne moraju biti stručnjaci… kako se ona zove u raznim predjelima (a našao bi ih more na jednom jezičnom području), nebitno je i bilo bi zbunjujuće i preplavljeno bezbrojnim nazivima, svako selo ima svoj… Zato se koriste latinski nazivi da budu jedinstveni. I da bi ih razumjeli svi ljudi širom svijeta, u africi i Engleskoj. –Koristite stručne nazive, i znati će po svim državama o kojoj se biljki ili vrsti žabe radi. --Zeljko 17:26, 25. listopada 2006. (CEST)

Da, Željko, ali "psoliki majmuni" nije ništa manje hrvatski naziv nego su to "pas"ili "mačka". Vidi Google:psoliki majmuni. Ti si vjerojatno milsio da je to neologizam? --Ante Perkovic 14:56, 26. listopada 2006. (CEST)
Ante, sve se sad poklapa. Uredila sam slijedeći logiku en wiki. Uzgred, utvrdila sam, da de wiki slijedi logiku koja je zastarjela, zato je i došlo do ovih nesuglasja. --Branka France 11:52, 4. rujan 2007. (CEST)

Preusmjerenje: majmuni Starog svijeta > zamorci[uredi]

Članak bi za početak valjalo premjestiti u skladu s ovime (HE) i ovime (Proleksis), a onda i temeljito doraditi.

Natuknica zamorac zasad je razdvojbena (didaktički razlozi!), dok bi taksonomske nazive (Cercopithecidae i Cercopithecidae) valjalo preusmjeriti na zamorce. Nakon što se dovrše bliža nam majmunska braća, onda bi valjalo posvetiti dužnu pažnju i nešto daljim zubatim bratićima, prasencima, posebice njihovim pojedinim vrstama. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 20:15, 5. ožujka 2014. (CET)