Razgovor:Marksizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marksizam.
Rad na člancima


Ovo je sažeta analiza marksizma koja pokazuje marksističko traženje odgovora na osnovna ekonomska pitanja.

Dakle, postoje četiri osnovne faze u razvoju marksističke misli i to: a) čisti marksizam, b) lenjinizam, c) staljinizam i d) jugoslavenski samoupravi socijalizam.

Objašnjenje faza:

1. faza čisti marksizam.

Marksizam možemo predstaviti tako da zamislimo jednu mračnu sobu i u njoj jednu crnu mačku koju vi unutra tražite, s tim da uopće niste sigurni da li je crna mačka u toj sobi. No vi je svejedno tamo tražite.

2. faza lenjinizam

I dalje postoji mračna soba, i dalje postoji crna mačka koju vi tražite, s tom razlikom što sada već sigurno znate da mačka nije u toj sobi. No vi je tamo i dalje tražite.

3. faza staljinizam

Još uvijek imate svoju mračnu sobu, i crnu mačku za koju i dalje znate da ona tamo nije, ali vi je svejedno tražite, s tom razlikom da je sada morate(!) naći.

4. faza jugoslavenski samoupravni socijalizam

Soba je i dalje mračna, mačka je i dalje crna, vi i dalje znate da mačka uopće nije u toj sobi, ali znate i da bi je trebalo(!) naći i vi kažete – “Evo je!”Uz najvažnije strane marksiste treba svakako dodati u popis imena Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Erich Fromm i Max Holkhaimer , a ispod toga otvoriti popis naših najboljih marksista (koji znače jako puno u svijetu). To su : Milan Kangrga, Gajo Petrović, Branko Bošnjak, Danko Grlić, Predrag Vranicki. Nemojmo se sramiti naših najumnijih ljudi. Cijeli napredni svijet za njih zna , a mi ih u našoj Wikipediji nemamo na popisu. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.1.119.87 (razgovordoprinosi)