Razgovor:Mile Kitić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mile Kitić.
Rad na člancima


"Uz Šabana Šaulića najpoznatiji je turbo folk pjevač sa dugotrajnim stažom i mnogobrojnim hitovima."..ovo nije tacno, jer postoji bar 10 poznatijih i popularnijih pevaca od Mileta, koji imaju po 30-40 hitova...a pored toga covek zivi u Beogradu i ima drzavljanstvo Republike Srbije, prema tome nije bosankohercegovacki. Clanak je inace los, ali ovo su bas grube greske. Ja sam inace na Hrvatskoj wikipedia-i predlozio dosta izmena i ukazao na mnoge neistine i nelogicnosti...ali me valjda zbog ekavskog ignoriste, tako da verujem da ce i ovo ostati nepromenjeno, i ako je ocigledno da treba menjati.

Popularnost je relativna stvar[uredi]

Tvrditi da je netko popularan ili manje popularan je subjektivna stvar.

Ja se pitam što uopće rade članci o ovakovim individuama na Hrvatskoj Wikipediji. Oni nisu dio tradicijske hrvatske kulture. Ili, moguće jesu!?--Filmofil (razgovor) 00:13, 29. srpanj 2008. (CEST)


Članak preuređen[uredi]

Milojko "Mile" Kitić (Ćirilica: Милојко "Миле" Китић) (rođen 1. siječnja 1952 u Donjim Ceranima, blizu Dervente, Bosna i Hercegovina, tada Jugoslavija) je popularan bosansko-srpski Turbo Folk pjevač. Od početka njegove karijere do 1991, pjevao je u ijekavskom dijalektu. 1992. Godine početkom rata u BiH preselio se u Beograd i odlučio je pjevati na ekavskom dijalektu, tradiciju više popularnu u Srbiji. Učinio je to zbog njegovih srpskih korjena. Popularan je u većini dijelova bivše Jugoslavije. Oženjen je za srpsku pjevačicu Martu Savić.

Biografija[uredi]

Milojko Kitić je rođen u Donjim Ceranima, blizu Dervente u Bosni i Hercegovini. Kada je imao 13 godina preselio se u Sarajevo. Njegove prve pjesme pisane su u ijekavskom dijalektu hrvatsko-srpskog jezika u Bosni I Hercegovini. U osnovnoj školi, Kitić je vodio muzičku sekciju u okviru koje je svirao kontrabas u tamburaškom orkestru škole. Diplomirao je 15. maja, 1970. godine na saobraćajno-tehničkoj školi u Sarajevu.Sa šesnaest godina je pesmom „U svijetu sam život ostavio“ pobedio na manifestaciji „Prvi glas Vogošca“ 1974. je izdao njegov prvi singl "O, gitaro" . Pjevao je u najskupljim lokalima u Sarajevu. Od 1974. do 1980. je svirao električnu gitaru u bendu "Princovi". Bend je dobio ime po automobilu "Prince". Njegov uspjeh je počeo kada se pridružio ansamblu Južni Vetar.

Tijekom rata on i njegova obitelj pobjegli su u Beograd. Smrt njegovog nećaka bio je velik gubitak za njega I njegovu obitelj. U Beogradu je postao upoznat sa ekavskim dijalektom koji je popularniji u srbiji.

Sa bivškom suprugom Bosiljkom ima kćer koja se zove Sanja. Danas živi sa svojom drugom suprugom Martom Savić (također pjevačicom) i sa kći Elenom u Beogradu. Imaju drugi dom u Hannoveru, Njemačka. On je već djed jer njegova starija kćer ima već dvoje djece.

Karijera[uredi]

Započeo je svoju karijeru u 1982 godini, kada je njegov prvi album "2200 dana" izdan. U to vrijeme ne stječe veliku popularnost, nakon što je 1983. Izdao album Jorgovani plavi, 1984. Godine ulazi u Južni Vetar. 1984. Godine je postao poznat sa svojom pjesmom "Čaša ljubavi". On je pjevao puno pjesama s pjevačima Sinanom Sakić, Draganom Mirković, Kemalom Malovčić i Šemsom Suljaković. Oni su svi bili u ugovoru s "južnim Vetrom". S Južnim Vetrom izdaje albume: 1985. Ja neću ljepšu 1986. Kockar 1987. Mogao sam biti car 1988. Što da ne 1989. Osvetnik 1990. Stavi karte na sto 1991. Gledaj me u oči 1992. Ćao, Jelena 1993. Vuk samotnjak 1994. Moj sokole 1995. Okreni jastuk Nakon posljednjeg albuma ‘Okreni Jastuk’ 1995. Mile napušta Južni Vetar I odlazi u PGP-RTS gdje počinje izvoditi pjesme modernijim zvukom od onog što je prije radio. Tada nastaju uspješni albumi Ratnik za ljubav (1996.) I Ostaj ovde (1997.) 1998. Ulazi u Grand Production kada izlazi njegov novi album Do sreće daleko, do Boga visoko. 1999. je izdao album "Tri života", te 2000. Izdaje album "Zlato Srebro, Dukati". Nakon toga izlaze albumi također izdati u Grandu: -2001. Plava Ciganka -2002. Policijo, oprosti mi -2004. Zemljotres -2005. Šampanjac U izradi je njegov novi album u za koji su već izdate dvije promotivne pjesme. Album bi trebao izaći tokom 2009. Ili krajem 2008. On pjeva na koncertima diljem svijeta, uključujući SAD, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, i naravno na Balkanu. On svira u klubovima, diskotekama, na vjenčanjima, i tako dalje ... Ovako već izgleda boljeBeast94 (razgovor) 14:50, 3. studeni 2008. (CET)