Razgovor:Nacionalna država

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Nacionalna država.
Rad na člancima


Nacionalna država ili engleski nation state je obično predmet diskusije u politici. Isto tako Ujedinjeno Kraljevstvo kao primjer nenacionalne drzave koja je presla preko "balkanskih boljki" je samo mit. Zar Ujedinjeno Kraljevstvo prije 1922 imala Irsku kao dio unije, i poslje je postala unija Engleske Walesa, Skotske i Sjeverne Irske u kojoj jos uvijek ima problema. Englezi najmanje problema imaju sa Walesom jer su ovu zemlju pokorili prije ulaska Normana, potom imaju jos problema sa Skotskom koju su pokorili tek 1700-tih. U Skotskoj postoji separatisticki pokret odavno i sada imaju svoj parlament, no jos su pokorni Londonu. No Englezi su uradili svoja svoja etnicka ciscenja i zla prije televizije i masovnih medija. Kad su recimo pokorili Skotsku, oni su raselili sve Highlandere (brdjane) na sve 4 strane svijeta, najvise u sjevernu Ameriku, Australiju... Zabranili su keltski jezik, maltili i ubijali ih, i mnogi su konvertirali u protestante tako da izbjegnu klanje i tome pripomogli svome odnarodivanju......

Isto tako SAD, Kanada i Australija su zemlje koje su nastale od emigracije i unistavnaja domicilnog stanonvistva koji su mnogo pretriple i koje i dan danas zive kao najveci bijednici. Na primjer u Australiji aborigini imaju prosijecni zivotni vijek koji je znatno manji od dosljaka. No i u ovim zemljama dosljaci su isto klasificirani posebno po boji kože, jer recimo Hispanici, Crnci, te Muslimani su u daleko gorem polozaju nego recimo bijelci protestanti, dok na dnu ljestvice su domoroci Indijanci. No tamo ako si se rodio na njihovoj zemlji ma tko to god bio odmah si Amerikanac, Australac, Kanadanin i nema tu nikakvog izjasnjavanja nacinalnosti, da si Hrvat, Talijan ili Grk, osim ako nisi domorodac jer to se nigdje ne registrira i ne postoji u ustavu.

No mir izmedu raznih naroda, nacija, te boje kože u mnogim tim zemljama je uvjetovan je ekonomskom bazom, sto ja zovem teorijom "mačke i pasa", "recimo gazda ima u istom dvoristu i mačku i pasa koji su odgojeni od malih nogu skupa, i oni se medusobno dobro prolaze, no nemoj ih nahraniti i paziti dobro i odmah izmedu njih stvorit ce se netrpeljivost, i ako se ovako nastavi pas ce zaklati macku." Ako zemlja ide ekonomski tada sve stima, cim se pojave problemi onda se stvari promjene -- eto samo Njemacka je tu dobar primjer. Npr. SAD njihov "American way" zasniva se na stvaranju bogastva i odrzavanju odredenog zivotnog standarda, i Ameri se udaranju u prsa da oni zive u najboljoj zemlji na svijetu....sto je istina u njihovom svjetonadzoru Vodomar 05:44, 21 July 2005 (CEST)