Razgovor:Narodnooslobodilački rat

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Narodnooslobodilački rat.
Rad na člancima
Pismohrane:

Razgovor prije radikalne promjene sadržaja 5. lipnja 2006.[uredi kôd]

Ma odakle ovaj tip prepisuje ove tekstove? Iz udjbenika povijesti pisanog negdje 1950-ih? --Tycho Brahe 15:17, 25. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]

To je komunističko propaganda... Baš ih opet treba... malo nas je ostalo invalidima i izginulo zbog jugoslavije i komunizma ... to mu je valjda drago pa ih velića --Zeljko 20:13, 25. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]

I ja sam pročitao ovaj članak. Kakva propaganda! Kao u "zlatno doba" komunističke Jugoslavije. U velikoj sam napasti da cijeli ovaj članak izbrišem. Ustaških je zločina bilo i oni su za najveću osudu, ali o partizanskim zločinima za i neposredno nakon tzv. Narodnooslobodilačkog rata ni riječi (Bleiburg, Stepinac itd.) Ja nikako nisam desničar. Hrvatski se narod u 2.svjetskom ratu borio protiv fašizma na strani antihitlerovske koalicije. To je neosporno. Ali ovako kako tu piše nije bilo. Moja obitelj s tatine strane na svojoj je koži osjetila "blagodat" bratstva i jedinstva. Moj djed po majci bio je partizan u "NOB-u", ali se na kraju života razočarao u sistemu za kojeg se borio. Flopy, 11:29, 05.lipnja 2006.

Naknadno razjašnjenje: ja sam vidio upozorenje na ovaj članak, koji je zaista bio komunistička propaganda. S obzriom da se kao filozof i povjesničar bavim osnovnim terminima, razmišljao sam o tome, da pojam ima smisla zadržati, oslobođenog ideološkog naboja. I gle, nađem, da Hrvatska enciklopedija ima članak pod tim naslovom! A prema Wikipedija:Kriteriji, ako članak tu postoji, može i na wikipediji. Pa sam članak isao uglavnom na temelju toga. A tek sam sad vidio (nekako mi je bilo promaklo) da je članak čak netko bio obrisao, pa je na sreću vraćen!
Pojam postoji i koristi se u njemačkom, ali u engleskom ne, nego je supsumiran pod "gerila". Evo sad malo čitam literaturu da to potpunije prikažem, jer članak gerila još ne postoji, a jako je potreban za tumačenje hrvatske i jugoslavenske prošlosti XX. stoljeća. Treba znati da "gerilac", "partizan", "četnik" i "ustaša" izvorno znače isto. Onda konačno napisati valjane članke o Narodnooslobodičkom ratu u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1941-1945. itd.--Fausto 17:21, 13. rujan 2007. (CEST)

Narodnooslobodilački rat uopće i u Jugoslaviji posebno[uredi kôd]

Naravno, ovo što sada stoji o NOR u Jugoslaviji apsolutno ne zadovoljava, ne samo da je propagadni prema NOR-u, nego je i krajnje zbrzan i sadrši faktične netočnosti, od prve rečenice, da je borbu vodio "predsjednik Jugoslavije" tio, on to naravno nije bio, postao je to tek nakon rata. Brojka od 1,7 milijuna ubijenih notorno je netočno, produkt propagande odmah poslije Drugog sv. rata, kada je to bilo još i shvatljivo, evo pišem članak Demografski gubici rata, pa ću o tome podrobnije.

Ja to još nisam dirao, samo sam na početku dodao objašnjenje o općem pojmu NOR-a i tu mislim nema prigovora, oslanjam se na Hrvatsku enciklopediju.

Dakle, ovako: premještam dio o Jugoslaviji u poseban članak, pa će se tamo raditi na njemu. Ovdje samo opće o pojmu, pa će biti poveznica na NOR u Jugoslaviji, te možda i na Alžir, Vijetnam idr. Nadam se da nitko nema ništa protiv.--Fausto 16:04, 5. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

ODGOVOR NA MIŠLJENJA[uredi kôd]

Ja sam prije nego što sam se prijavio napisao članak Narodnooslobodilački rat,koji je sad na stranici Narodnooslobodilački rat na području Jugoslavije 1941.-1945.Kao prvo,ja nisam komunist,a kao drugo-naravno da je bilo partizanskih zločina-no o tome nemam podataka.--Jolo

Dragi Josipe, svaki trud je za pohvalu, i ja zato nisam htio ništa brisati, iako je mnogo toga naprosto netočno, npr. egzaktno nje bilo 1,7 milijuna žrtava, niti 700.000 u Jasenovcu. O političkim procjenama, također, ne mogu se ponavljati fraze iz doga komunističke Jugoslavije, iako se današnja Hrvatska zasniva na ZAVNOH-u a ne NDH, koliko se god neki grizli zbog toga. :)
--Fausto 13:06, 7. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

KOJI JE TO NAROD OSLOBOĐEN???!!![uredi kôd]

To vas ja pitam.

Trebalo bi razmisliti o nazivu npr. antifašistički rat, komunistička revolucija ili sl.

--Josinj (razgovor) 15:49, 29. travanj 2009. (CEST)