Razgovor:Novi religiozni pokreti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Novi religiozni pokreti.
Rad na člancima


Mislim da je ovaj članak treba zadovoljavati barem minimalne kriterije objektivnosti.

Staviti adventiste kojih trenutno u svijetu ima preko 15 milijuna, koji su po broju škola i zdravstvenih ustanova odmah iza katoličke crkve, Sveučilište Andrews i Loma Linda u americi samo su neke od 7000 njihovih škola sa preko milijun polaznika. U hrvatskoj također imaju teološki fakulet ATF iliti Adventistički Teološki fakultet. U njihovim bolnicama je zaposleno preko 80000 doktora i med. sestara. Oni su u cijelome svijetu priznati kao protestantska denominacija, [1] en.wiki članak o protestantizmu npr jasno ih svrstava u protestantske crkve, također nisu svrstani niti na listu "novih religijskih pokreta" [2] također članak en wiki.

Nazvati njih koji su u cijelome svijetu prihvaćeni kao protestantska crkva sektom, te ih staviti u grupu zajedno sa sljedbenicima Sai Babe, Hare Krišne, Obitelj ljubavi, Ananda Marga, ili pak sa "Moonovom crkvom" je neukusno.

Stoga sam maknuo adventiste iz liste NRPa.

Članak treba biti napisan iz neutralnog gledišta, a ne gledišta katoličke crkve, jer to nije neutralno gledište.

ipernar


to sto oni imaju to sto imaju ne govori nista o njihovom ne-sektastvu. na kraju, nitko nije ni tvrdio da jesu sekta JER nisu, ali nisu ni religija (judaizam, hinduizam, islam i krscanstvo), vec religiozni pokreti! i sotonisti imaju mnogo toga i ogroman lobi... pa?? dakle, ZNANOST je definirala sto je religiozni pokret, te je ZNANOST prema tome definirala i adventiste! OK? ja ih vreacam prvom prilikom natrag - tvoji argumenti nisu valjlani niti na mjestu.

ognjen


Ovaj članak ne zadovoljava Wikipedijine standarde.

Sam članak ne samo da nije u skladu sa Wikipedijinom politikom nepristranog gledišta, već omalovažava pojedince na temelju njihovih religijskih uvjerenja. Nazivati osobe različitih vjerskih opredijeljenja psihički nestabilnim ličnostima je potpuno neprihvatljivo, bez obzira na to o kojoj se vjerskoj zajednici radilo.

Osim toga, članak je napisan iz perspektive Katoličke crkve, što ograničava njegovu objektivnost. Budući da autor tvrdi da je izvor "II.-im vatikanski sabor" tj. "Papinsko vijeće za međureligijski dijalog", predlažem da se to očituje i u samom naslovu članka, budući da predstavlja samo jedno određeno viđenje dotičnog pojma.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Krcko (razgovordoprinosi) 23:38, 3. rujan 2008.


pregeneralno si shvatio neke stvari; nije isto da li se radi o religijama, sektama ili pokretima. to bi trebalo moci razluciti prije nego se uđe u bilo kakvu raspravu o istome. tako nije isto da li se radi o pripadnicima sekti, religija ili pokreta. osim toga, i druge znanosti su rekle svoje po ovom pitanju. kao što je psihologija, a kao znanost ona je defaultno objektivna. članak nije iskljucivo zasnovan na Papinskom vijecu za međureligijski dijalog, vec je sastavljen na temelju znanstvenih radova struke koja se i bavi pitanjem religioznih pokreta. osim toga, adventisti su navedeni eksplicite kao sluzbena vjerska zajednica u RH i ne vidim u cemu je problem. dal u vezniku "i" koja je u istu popis stavila sljedbe i vjerske zajednice?

Ognjen