Razgovor:Očna šupljina

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Očna šupljina.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ma koja očnica, zaboga? To je očna šupljina otkad se u našim školama poučava anatomija. Ne može se izmisliti riječ, pa onda tlačiti ljude da je nauče. To je silovanje jezika. Molim vratiti na "očnu šupljinu" i ne silovati. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 09:04, 9. ožujak 2009. (CET)

Reference[uredi kôd]

Naziv očnica koristi se u udžbeniku, "Temelji anatomije čovjeka", Predrag Keros, Marko Pećina, Mirjana Ivančić-Košuta, Naklada NAPRIJED d.d., Zagreb 1999., a isto znače i na Wikipedijama na slovenskom i slovačkom jeziku (ovo zadnje dvoje i nije neki argument :).

Nažalost nisam u mogućnosti pregledat ostale udžbenike iz anatomije novijeg datum, nisam jezikoslovac, niti sam pretjerano "osjetljiv" na jezična pitanja. Jedino što mogu navesti literaturu i napomenuti da je hrvatsko nazivlje u anatomiju tek počelo ulaziti (ali postoji), te će vjerojatno trebat vremena da ga ljudi prihvate (a možda i neće nikad), isto kao i većini noviteta (osim naravno Wikipedije :), a što se mene osobno tiče, ostalim suradnicima, bez predrasuda, prepuštam da (pre)imenuju članke po vlastitoj savjesti. Vedran12 (razgovor) 14:52, 9. ožujak 2009. (CET)

Nasilje[uredi kôd]

Manje sam osjetljiva na jezik, a više na nasilje nad jezikom, a time i govornicima tog jezika. Jezik je živo biće, oblikuje se govorenjem, a ne dekretom. Zalažem se, i to žestoko, za ukidanje pisanja dijagnoza na latinskom, ali jednako žestoko se protivim krajnosti nasilnog turbokroatiziranja medicinske terminologije. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:09, 9. ožujak 2009. (CET)