Razgovor:Pandemija svinjske gripe 2009.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pandemija svinjske gripe 2009..
Rad na člancima
Pismohrane:

Čemu to ulizivanje medijskoj slici ove bolesti koja je nazivlje "svinjskom". Riječ je o trostrukom virusu, ljudskom, pričjem i svinjskom. Kad se Španjolka razvila dobila je ime po izvoru, tako bi ovdje trebalo govoriti o Meksičkoj gripi ili kao što članak već sugerira Sjevernoameričkoj. Čemu to ulizivanje, medijski preuveličanom nazivu, čemu to ulizivanje čistoj statistici (najkorišteniji naziv i slično). Stvarno porazno, ako će i ova hr.wiki pokleknuti kod svakog pritiska statistici. -- 193.198.130.174 00:38, 30. travanj 2009. (CEST)

Anonimni korisniče, primjedba je na mjestu, ali suradnici Wikipedije nemaju razloga ikome se "ulizivati". Tim više što se takve stvari mogu mijenjati. Kad su Izraelci predložili naziv "meksička gripa", meksičke su se vlasti tome oštro usprotivile pa je naziv "svinjska gripa" u medijima ostao kao jedina alternativa. Mediji možda nisu najvjerodostojniji, ali su najsvježiji izvor informacija pa se tako i hr.wiki poziva na njih preko engleske inačice. "Sjevernoamerička gripa" je nedavni službeni prijedlog World Organization for Animal Health (vidi ovdje)...  E.coli  00:58, 30. travanj 2009. (CEST)
Preveo sam ovaj članak na srpski jezik, jer mislim da nije loš. Interesuje me koji izvor je korišćen za podatke u tablici na početku članka? Kao izvor se navodi SZO, ali se njihov poslednji izveštaj razlikuje od onoga što trenutno piše u tablici. Na različitim Vikipedijama stoje različiti podaci jer se u velikom broju članaka koriste izvori iz raznih medija, pa se do konačnog broja dolazi sabiranjem. Po meni je to loša praksa i mislim da je pozivanje na SZO bolje rešenje. To je referenca kojoj se može verovati, ali mislim da se informacije ažuriraju samo jednom dnevno. Ja sam na sr wiki stavio u tablicu podatke iz pomenutog izveštaja, ali vidim da je ovde stavljen nešto veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Stoga me i interesuje koji izvor informacija je korišćen. Hvala micki talk 21:34, 1. svibanj 2009. (CEST)
Sve podatke u članku sam prenosio s velike Wikipedije, međutim još nisu vezani njihovi izvori. Naša tablica je (iako je za izvor pisala SZO) jedno vrijeme isto pratila tablicu na en.wiki koja ima više izvora, međutim sada je to ispravljeno i tablicu ažuriramo samo službenim podacima [1]. Manjim je wikipedijama, kako kažeš, ipak uputnije staviti vjerodostojnost informacije ispred brzine...  E.coli  21:55, 1. svibanj 2009. (CEST)
Tablicu na početku članka bi trebalo ažurirati ili ukloniti iz članka. Mada, danas ima već preko 70.000 slučajeva bolesti u preko 110 država i ako bi sve to stavili u tablicu bila bi prevelika. Možda je bolje negde u tekstu staviti koliko ima laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze i onda to ažurirati povremeno sa sajta WHO. Ili eventualno napraviti tablicu sa zbirnim prikazom po kontinentima i slično. Ovako se odmah vidi da članak nije aktuelan, odnosno da ima pomalo zastarele podatke. micki talk 10:50, 3. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]