Razgovor:Pelé

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pelé.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nije točno da je MOO proglasio Pelea najboljim sportašem 20. stoljeća.

MOO nije nikoga posebno proglasio najboljim sportašem 20. stoljeća, već je taj isti MOO, 1999. godine, birao nabolje sportaše stoljeća u pojedinim, temeljnim, sportskim granama. Tako je npr. za plivača stoljeća proglašen Mark Spitz, za atletičara stoljeća Carl Lewis, itd., a bilo je predviđeno da se izabere najbolji sportaš u loptačkom sportu, u jednoj osobi. Međutim, tada se pojavila dvojba i razmirice među članovima MOO-a, jer su mnogi htjeli za najboljeg sportaša stoljeća, u sportovima s loptom, izabrati Michaela Jordana. (Ja osobno, moje je to mišljenje, smatram da je Jordan bio bolji košarkaš nego Pele nogometaš, ali to je, ponavljam, moje mišljenje). Dakle, u svakom slučaju, dvojba je rješena solomonski, pa su formirane posebne kategorije, i izabran je Jordan za naboljeg košarkaša, a Pele za najboljeg nogometaša stoljeća.

Ali, ponavljam, MOO nije nikoga posebno proglašavao najboljim sportašem stoljeća. Pa i kada bi, ne bi sigurno proglašavao takvim nekoga tko i nije nikada sudjelovao na Olimpijskim igrama. To, naravno, ne umanjuje Peleovu veličinu.

A kada bi se već i birao najbolji sportaš 20. stoljeća, tada bi, moje je to mišljenje, ali moram napomenuti da se jako se dobro u to razumijem i da dugo pratim vrhunski sport, za tu titulu mogao konkurirati ponajprije - Carl Lewis.

Suradnik:Green

Pa zato postoji mogućnost dopunjavanja i mijenjanja podataka ;-)). Slobodno dopuni Peléov životopis, možeš ga i dovršiti. Meni je bilo najvažnije da barem nekako započnem članak o nogometašu u čijim sam majstorijama zaista uživala. --Roberta F. 11:10, 14. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Ja sam taj podatak našla i na stranici FIFA-e: "1281 goals scored in 1363 matches - an all-time world record Voted athlete of the century by the International Olympic Committee (IOC) in 1999", koji je i na stranicama de:wiki i en:wiki, a da je izabran od FIFA-e za nogometaša 20. stoljeća je također podatak s en:wiki i de:wiki :"In December 2000, Pelé was named Footballer of the Century by a "Family of Football" committee appointed by FIFA, after a web poll favored Diego Maradona." E, sada ukoliko moj prijevod ne valja molim suradnika koji bolje govori engleski i njemački jezik da onda prevede te rečenice i uklopi ih u početak članka, jer ja nisam pisala svoja osobna razmišljanja već prevodila i preuzimala podatke sa službenih stranica, a pretpostavljam da su ti podatci isto bitni u nečijem životopisu. --Roberta F. 11:33, 14. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Što god da piše - pogrešno je! MOO nije nikoga posebno proglašavao sportašem stoljeća. Kao jučer se sjećam da sam gledao cijeli prijenos proglašenja najboljih sportaša stoljeća, po pojedinim sportovima, kako sam naveo. To je bilo na kraju 1999., u Monte Carlu. A i proglasiti nekoga sportašem stoljeća, vrlo je diskutabilno. Amerikanci su npr. u jednoj anketi za najboljeg sportaša stoljeća proglasili nekog Jackiea Robinsona (baseball), za koga mi, uglavnom, nikad nismo čuli. U drugoj nekoj njihovoj anketi to je bio Babe Ruth (za njega smo, ajde, čuli), a poslije njega Michael Jordan. Predsjednik Clinton je, npr., sastavio, za potrebe jednog intervjua, svoju listu od 10 najboljih sportaša stoljeća, gdje osim M. Jordana i Alija nema nama poznatih sportaša, ali mi to ne bi toliko upalo u oči da me nije zaprepastio sportaš rangiran, po njemu, na 8. (osmo) mjesto: bio je to neki konj (!?). Zamislite!!! Nigdje po njemu Nurmija, Spitza, Lewisa, pa ni Pelea ako hoćete, ali konj - da? Svašta! Francuska novinska agencija je, pak, rangirala na prvo mjesto Carla Lewisa, s čim se, opet, ja osobno slažem.

U nekim anketama rangiran je kao sportaš stoljeća Muhammad Ali, međutim iako je bio daleko najjača medijska ličnost druge polovice 20. stoljeća, i ma koliko ga mediji uzdizali u nebesa, bolji poznavatelji boksa tvrde (razgovarao sam s nekolicinom) da Ali, po njma, nije ni najbolji boksač stoljeća, kamoli onda sportaš. Pa ni Pele nije za mnoge najbolji nogometaš 20. stoljeća. Na svom prvom SP 1958. bio je premlad, na drugom, 1962. nije tako izuzetno briljirao, na trećem 1966. nije ama baš ništa pokazao (doduše bio se i ozlijedio), a istinski je briljirao na svom posljednjem SP 1970., kad je i proglašen najboljim sportašem svijeta za tu godinu.

A i što se tiče proglašenja najboljih sportaša svijeta za pojedinu godinu, tu se isto svašta događa. Unazad zadnjih par godina nekoliko je puta (priznajem, ne znam točno koliko) najboljim sportašem svijeta proglašen Tiger Woods, igrač golfa. Ja bih komentirao: svašta! Toliko atletskih ili plivačkih rekordera, a ono za sportaša svijeta izabran čovjek koji šeće i pika lopticu u rupu!!! Ali golf je jako profitabilan. Golf je najmnogoljudniji sport (ja bih rekao - rekreacija) na svijetu. Milijuni i milijuni penzionera i šetača šeće i pika lopticu u rupice, pa treba iskoristiti to za golf-industriju i profit od toga.

1980. godine na Zimskim Olimpijskim igrama u Lake Placidu Amerikanac Eric Heiden osvojio je 5 (pet) zlatnih medalja u brzom klizanju (500, 1000, 1500, 5000 i 10000 metara), znači osvojio je sve moguće zlatne medalje u tom sportu. On sam!!! To se nikada dotada, a ni poslije, u niti jednom sportu nije dogodilo! A Bjorn Borg osvojio je te godine Roland Garros i Wimbledon i za najboljeg sportaša svijeta godine 1980. proglašen je - Borg. To je sportska nepravda, ali tenis je daleko, daleko, medijski jači od brzog klizanja, u tenisu se, oko tenisa i u svezi s tenisom, vrti golem novac, pa onda jasno - tko šljivi brzo klizanje.

Da se vratimo nogometu. Za mnoge je najbolji nogometaš stoljeća Maradona, a ja sam osobno (imam 51 godinu) gledao i Pelea i Maradonu, i kada bih morao birati između njih dvojice, glasao bih za Pelea, ali me je, mene osobno, više od njih dvojice oduševljavao Michel Platini. Tako je to u sportskim igrama - nema egzaktnog pokazatelja kao u plivanju, atletici ili gimnastici.

A ne smijemo zaboraviti ni Eddyja Mercksa (biciklizam), ravnopravno bi se mogao uključiti u borbu za naslov za (jednog od najvećih) sportaša stoljeća. On međutim nije bio toliko medijski jak kao što je danas Armstrong...

Dalo bi se još podosta o ovoj temi diskutirati, ostaje činjenica da će uvijek biti favoriziran onaj tko je medijski zanimljiviji i medijski bolje praćen. Zbog toga smatram da bi o tako važnoj tituli trebali odlučivati stručnjaci koji jako dobro poznaju povijest vrhunskog sporta, ne čak ni obični konzumenti, jer su podložni utjecaju medija.

Hvala.

Suradnik:Green

I što ćemo sada? Znači da sve izvore koje nađem ne valjaju, jer se ti sjećaš bolje? Onda te lijepo molim da napišeš članak o Peléu do kraja, jer moji izvori (en, de wiki, FIFA) za tebe nisu vjerodostojni, a opet ne želim trošiti vrijeme ukoliko ćeš ti moj tekst ukloniti. Pozdrav --Roberta F. 23:48, 14. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]
Draga Roberta, okanite se tog tituliranja Pelea kao najvećeg sportaša stoljeća, što nipošto nije točno. On za mnoge nije niti najveći nogometaš stoljeća!
Znam da je sada euforija jer traje Svjetsko prvenstvo u nogometu, ali ako imate i malo logike, van svake pameti je da bi MOO, pored toliko gorostasnih olimpijskih sportskih veličina, proglašavao takvim nekoga tko nikad nije sudjelovao na Olimpijskim igrama!

Odgovor iz Međunarodnog olimpijskog odbora[uredi kôd]

Vidio sam da se razvila ovdje diskusija o Peléu i "Sportašu stoljeća", pa sam odlučio izravno upitati Međunarodni olimpijski odbor.

Moje je pitanje bilo:

In different places I found the information that Pelé (Edson Arantes do Nascimento) received the Athlete of the Century Award, confered to him by the International Olimpic Comitee in December 1999, after a voting in the National Olimpic Comitees. As I couldn't find any information on this topic on your site, I wonder if You could confirm that information. I would like to know if the information is true, and if so, when and in what circumstances this decision has been taken. Thank you! Darko

Odgovor iz Međunarodnog olimpijskog odbora:

Dear Mr.:

Many thanks for your query of 3 July 2006.

Pelé was actually one of several "best athletes of the century". In fact, the IOC focus was on both athletes and leaders that came from a number of countries. For information about their selection as well as brief profiles of the "best athletes of the century" and a list of the athletes and leaders selected from the various countries we are pleased to refer you to the following three articles, as featured in the December January 1999 issue of the Olympic Review which can be consulted at:

www.aafla.org/OlympicInformationCenter/OlympicReview/1999/OREXXVI30/OREXXVI30f.pdf#xml www.aafla.org/OlympicInformationCenter/OlympicReview/1999/OREXXVI30/OREXXVI30g.pdf#xml www.aafla.org/OlympicInformationCenter/OlympicReview/1999/OREXXVI30/OREXXVI30j.pdf#xml

Note, as one of the top five athletes, Pelé received an Olympic Review Trophy and he also received a diploma.

We hope that this information serves to answer your questions concerning this topic.

Sincerely,

Martha McINTOSH IOC Information Management Department


Kako dakle proizlazi iz ovog odgovora MOO-a, Pelé je 1999., kao jedan od petorice najboljih sportaša 20. stoljeća, dobio Nagradu "Olympic Review" i diplomu.

Mislim da se time može zaključiti gornja rasprava i u članak s pravom ulazi podatak o tome.--Donat 12:57, 3. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]