Razgovor:Penakuk

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Penakuk.
Rad na člancima
Pismohrane:

Budući da je ovo hrvatska inačica Wikipedije, predlažem hrvatski oblik imena naroda Penakuk (kakav se koristi i u poljskoj Wikipediji). Pogrešno je (velikim slovom i engleski) napisana i skupina algonkijskih jezika, što također treba prilagoditi.

Ovo je loš duplikat stranice koja postoji, sa krivom kategorizacijom. Pennacooki su bili labavi plemenski savez i nisu Abenaki, premda im je porijeklo moguće zajedničkog porijekla, i premda su se neka njihova plemena priključila abenačkoj skupini Sokoki, i danas se smatraju (čitaj prodaju) za Abenake. --Zeljko 13:29, 3. rujan 2007. (CEST)

Naziv Penakuk nije hrvatski, jer ga nema a ne poznaje ga ni hrvatski gugl, nego je abenački oblik engleskog Pannecook. --Zeljko 13:36, 3. rujan 2007. (CEST)

Stranica postoji, ali pod engleskim nazivom, a čak su i prijevodi mogućeg značenja Penakuka ostavljeni na engleskom. U knjizi Uvod u poredbenu lingvistiku Matasović uvodi hrvatske nazive raznih urođeničkih plemena diljem svijeta pa se nastojmo toga držati. Na primjer, naziv algonkijski prihvaćen ispred Algonquianskih i ne može se pridjev pisati velikom slovom. Nije Penakuk abenački oblik engleskog Pannecook nego je Pennacook engleski oblik abenačkog penakuk, dakle obrnuto. Kategorizacija se lako promijeni, kao i tekst, nije mi se isplatilo stavljati više ako stranica bude izbrisana, ali vidim da mi je uzaludan trud. --houjhnhnm 13:45, 3. rujan 2007. (CEST)

da abenački naziv Penakuk je stariji, to je sigurno, ali smatram da to tebi nije važno jer si ga pohrvatio. --Zeljko 13:49, 3. rujan 2007. (CEST)