Razgovor:Poligamija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Poligamija.
Rad na člancima
Pismohrane:

"Vid je amoralnog ponašanja."

Ovo je pomalo dogmatski izreceno.... Kolege s engleske wikipedije ne misle da je poliamorija amoralna za pocetak.

MI 00:24, 8. prosinac 2006. (CET)

Ako si ženjen, hajde trči oko susjedovih žena, volio bih vidjeti reakciju njihovih muževa i djece, ili troši novac na prostitutke... postoji razlika između amoralnog i moralnog. Ti ako si pristaša takvog ponašanja, to je tvoj problem.

-Postoje ljudske zajednice koje su zakonski odobravale posjedovanje priležnica, osobito razne lovačke skupine čiji su članovi izbijali po nekoliko dana ili tjedana u lovu i usput ih obilazili. U njihovom slučaju to nije amoralno ponašanje jer je plemenskim zakonima odobreno. Kod nas toga nema.. i stoga ako imaš što dodat dodaj, a ako ne, ništa. --Zeljko 01:42, 8. prosinac 2006. (CET)


Cega sam ja pristasa nema veze i netreba se odmah spustati na osobnu razinu, nije ovo forum nego enciklopedija. Da nebi bilo da nisam konstruktivan evo sto bi po meni trebalo pisati:

Poliamorija (u slobodnom prijevodu višeljublje) je stil života u kojem je pojedinac aktivno uključen u više od jedne intimne veze, s znanjem i pristankom svih partnera.

Da se pozovem na [1].

Tvrditi da je to amoralno je svakako pristrano glediste. Većina svjetskih religija poliamoriju samu po sebi ne smatra amoralnom. Da li je legalno ili ne kod nas nije isto sto i da li je moralno ili ne opcenito.

MI 10:52, 8. prosinac 2006. (CET)

Ma koje su ti to svjetske religije... hajde reci, nema ih puno. To što ti potpunu seksualnu slobodu smatraš moralnom, isključivo je tvoja stvar i pojedinaca koji to provode, ali ne i većine, mnogih onih koji to rade tajno, i uživaju usput ugled u društvu. --Zeljko 14:58, 8. prosinac 2006. (CET)

Nema problema, direktno s engleske wiki se moze procitati da:

Budizam ne misli nista o poliamoriji pa tako niti da je amoralna. Hinduizam je u proslosti podrzavao poliamoriju a trenutno nema koncenzusa medju hinduistima. Islam relativno dopusta (1 muskarac 4 zene).

A i krscani i zidovi su u starom zavjetu podrzavali poligamiju (pa i poliandriju).

Ovo je hrvatska wikipedija, toga sam svjestan i naravno da treba biti pisana s tim na umu, ali to ne znaci da je hrvatski moral univerzalno istinit. Nebi li "vid je amoralnog ponasanja" puno ljepse i tocnije zvucalo ovako: "Trenutno vecina u Hrvatskoj poliamoriju smatra amoralnim nacinom zivota dok na svjetskoj razini aktivna diskusija oko moralnosti poliandrije i tocnog opsega pojma poliamorija"

Ako bi moglo bez spustanja na osobnu razinu bilo bi bolje. Ja nisam iznio svoju osobnu ocjenu moralnosti poliamorije i/ili potpune seksualne slobode pa se nemorate osjecati pozvani da ju komentirate. MI 15:46, 8. prosinac 2006. (CET)

Ne brkati poligamiju, ona je nešto drugo, zakonski je odobravana. Čak je priležništvo različito od poliamorije, a poznavali su je mnogi narodi, pa i civilizirani Maje i divlji Irokezi, i prašumski Urubu lovci, po plemenskim zakonima imali su pravo na priležnice za vrijeme svojih lovačkih tumaranja na duži period. Poliamorija je nešto drugo. Javlja se u civiliziranim drćavama koje zabranjuju bigamiju. Zo je nekakav oblik seksualne revolucije kojemu smetaju bračne veze i okovi, a u korist bludničenja, ili ako ti voliš slobodnog seksualnog života. Ti ovo možeš reći i svojim riječima i imaš moj blagoslov. --Zeljko 16:00, 8. prosinac 2006. (CET)

Hm, mene zanima kada su to i gdje Židovi upražnjavali poliandriju? I koji su to kršćani živjeli u Starom zavjetu??? I koja je to od većih kršćanskih Crkava ikad omogućavala svojim vjernicima bilo poligamiju, bilo poliandriju? Čini mi se da ovdje netko priča o stvarima koje ne poznaje dovoljno.--Donatus 16:33, 8. prosinac 2006. (CET)

To što on naziva poligamija u stvari je poliginija, i ne znam zašto to brka sa tzv. poliamorijom, koja je isključivo vanbračna nedozvoljena veza, a poligamija i monogamija su oblici bračnih veza regulirani određenim zakonima. --Zeljko 20:08, 8. prosinac 2006. (CET)