Razgovor:Popis auto i moto staza u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Naslov članka[uredi]

Bila je primjedba na mojoj stranici da je sumnjiva jezična ispravnost naslova te da bi trebao glasiti Popis automobilističkih i motociklističkih staza .... Staviti ću odgovor i ovdje za slučaj da se pojavi takva primjedba.

Možda je, možda nije po standardu hrvatskog jezika [auto i moto]. Hrvatski auto i moto športski savez (HAMŠS) osnovan je 5. listopada 1991. To je bila preteča motociklističkog te auto i karting saveza. Također imamo i motodrome i autodrome pa ne vidim zašto ne bi moglo biti auto i moto staze. Ja nisam mjerodavan. Stavio sam "auto i moto" samo zato jer je kraće. Ako postoji jezični problem neka promijeni onaj tko je siguran u to (ne onaj koji samo sumnja), ali ako ne postoji (po meni) bolje je da je naslov kraći. Setenzatsu (razgovor) 23:00, 8. lipnja 2019. (CEST)

Naslov, karting[uredi]

Vidim da se karting često izdvaja od autosporta ili bolje rečeno posebno naglašava, pa je tako izdvojen i u nazivu Hrvatskog auto i karting saveza. Opet, ponekad se na karting stazama voze i motoutrke ili autoutrke (manji automobili u utrkama protiv vremena kao autoslalom). Je li to stvar dimenzija (dvostruke namjene) staze (da se voze druge discipline) ili je to stvar organizatora? Nisam upućen, ali za svaki slučaj upozoravam na tu činjenicu te bi

možda trebalo članak preimenovati u Popis auto, moto i karting staza u Hrvatskoj. Setenzatsu (razgovor) 18:25, 4. srpnja 2019. (CEST)

Motocross staze[uredi]

Primjetio sam da se na nekim motokross stazama (imaju u nazivu "Motokross staza ___") odvijaju natjecanja i na 4 kotača (quad ne računam) - kamioni, npr. Ja sam totalno neupućen, ali bilo bi dobro to razjasniti. Setenzatsu (razgovor) 20:51, 27. svibnja 2019. (CEST)

Tribine ?[uredi]

Ne znam kakva je situacija sa tribinama, imaju li ih motocross staze ili se ljudi samo skupljaju okolo kao na reliju ? Ako većina staza ima tribine bilo bi dobro dodati stupac "Kapacitet tribina" nakon stupca "Broj zavoja". Možda sigurne zone (kao što je slučaj za autocross), ako imaju definiran kapacitet. Setenzatsu (razgovor) 20:08, 29. svibnja 2019. (CEST)

Površina[uredi]

Možda bi se mogao dodati stupac površina (za površinu parka/terena na kojem se staza prostire, bez tribina i pratećih zgrada). Neke staze imaju mogućnost mijenjanja konfiguracije pa samim time i duljine (kao Silverstone u Engleskoj; indoor kartodromi kod nas i čini mi se neke motokros staze), čime taj stupac [duljina staze] gubi smisao; ali opet to vrijedi za manji broj staza. Setenzatsu (razgovor) 13:42, 9. lipnja 2019. (CEST)

Staze tijekom povijesti, za dodati[uredi]

  • Oko 1920. izgrađene su staze u Osijeku, Bjelovaru, Varaždinu, Vinkovcima i Slavonskom Brodu.
  • Tijekom 2. svjetskog rata na Sveticama u Zagrebu postojala je improvizirana staza.
  • Oko 1950. grade se speedway staze - prva takva izgrađena je u Crikvenici.[1]