Razgovor:Povijest Izraela i Palestine

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Povijest Izraela i Palestine.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prepravio sam demografske podatke koji se odnose na razdoblje podjele Palestine te uveo neutralniji rječnik pri opisu prvog arapsko-izraelskog sukoba.

Garaudy kao izvor?[uredi kôd]

Hmmm, mene zanima izvor odakle se citira Garaudy, koji je poznat po svom antisemitizmu te je, radi negacije Holokausta, osuđen u Francuskoj? (http://www.tau.ac.il/Anti-Semitism/asw97-8/france.html; http://www.adl.org/poisoning_web/cole.asp). Cijenjen je jedino u raznim revizionističkim (http://www.revisionists.com/revisionists/garaudy.html) i islamističkim (http://www.radioislam.org/garaudy/english/) krugovima.

Inače, Garaudy nije povijesničar, niti politolog, već filozof. Iako, po mom mišljenju, sama činjenica što je isti antisemit isključuje ga iz ozbiljnog citiranja.

O naslovu članka[uredi kôd]

Čini mi se da je najneutralniji mogući naslov "Povijest Izraela i Palestine". Istina je da engleska Wikipedija ima "History of Israel", baš kao i neke druge Wikipedije, ali one se uglavnom zadržavaju na povijesti moderne Države Izrael. S druge strane postoje i članci na drugim Wikipedijama koje se bave poviješću Palestine, pa se bave uglavnom bliskoistočnim sukobom, o čemu kod nas već postoji članak.

I u izraelskoj se stručnoj literaturi sve više koristi naslov "Judeja i Palestina" kada se govori o povijesti ovog područja prije 1948. Naime, oba su se imena izmijenjivala tijekom stoljeća kao političko ime prostora. Budući da "Judeja" kod nas nije toliko poznata kao ime, možda je bolje ostati kod "Izrael i Palestina".

Kako bi se izbjegle moguće nedoumice, predlažem izdvajanje dijela koji govori o uspostavi i povijesti moderne Države Izrael u zasebni članak pod naslovom "Povijest Države Izrael" ("Država" velikim slovom, jer je to dio službenog imena, kao "Republika Hrvatska").

Stoga će treba još jednom pregledati interwiki poveznice i vidjeti što kamo spada.--Donat 07:14, 21. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]


Meni se čini, da problem oko naziva ovog članka daleko prelazi domašaj naših snaga. Koliko sam ja uspjela razumjeti, riječ je o povijesti područja, teritorija, zemlje, ili ima li još neko ime?? I, kakvo to područje, ili teritorij može imati ime drugačije od ovog u naslovu? Tko zna kako to bolje nazvati, vjerujem da bi bio jako dobrodošao s imenom ne samo na ovom našem nego i na svim wiki projektima!! Jako ću se obradovati nekom naslovu koji će pokriti baš taj teritorij, a izbjeći korištenje navedenog naslova! Branka France 17:07, 23. lipnja 2006. (CEST) "Čitavo područje današnjeg Izraela i Palestinske Samouprave ostalo je pod neprekidnom muslimanskom vlašću više od 4 stoljeća, sve do 1099. godine." !!!Kako je moglo u cetvrtom stoljecu, kad je Islam u Arabiji uspostavljen u sedmom stoljecu!!!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 91.191.7.30 (razgovordoprinosi) [odgovori]

Pozornije čitati rečenicu! Nije bilo pod muslimanskom vlašću od 4. stoljeća, nego „više od 4 stoljeća“, dakle od 7. do kraja 11. stoljeća.--Donatus (razgovor) 09:27, 1. lipanj 2009. (CEST)
Ja smatram da je najbolji naslov članka Povijest južnog Levanta, kao što je imenovano na engleskoj Wikipediji. Naziv "Povijest Izraela i Palestine" ima izraziti prizvuk moderne povijesti odnosno bliskoistočnog sukoba, a "Povijest Palestine" može zvučati i pomalo politički pristrano jer Palestina je ne samo geografski već i politički pojam. S druge strane, "Levant" je apsolutno neutralan pojam. --Orijentolog (razgovor) 18:44, 25. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]