Razgovor:Protoprezviter

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Protoprezviter.
Rad na člancima
Pismohrane:

Predlažem da se članci Protoprezviter i Protojerej za sad ne spajaju. Možda te riječi i nisu potpuni sinonimi. Služeći se različitim priručnicima u pripremi tekstova, uvjerio sam se da svjetovni priručnici nisu pretjerano pouzdani kad su u pitanju pojmovi i termini iz pravoslavlja i pravoslavne crkve, a ponekad se (hrvatski priručnici) služe terminologijom katoličke crkve u objašnjavanju termina pravoslavne crkve (što još više zamagljuje pravo značenje).

Google npr. daje 7.650 potvrda za riječ "protojerej", a samo 58 za "protoprezviter". Koliko je meni poznato, među pravoslavnim sveštenicima u Hrvatskoj spominju se samo protojereji i protojereji-stavrofori (a nikad protoprezviteri).

U jednom izvoru čak piše ovako (novosadski "Dnevnik"): Na ovoj proslavi osveštenje slavskog kolača obaviće protoprezviter Milan P. Delić, arhijerejski namesnik Žabaljski, uz sasluženje protojereja Đorđa Krstića. Kad bi to bili potpuni sinonimi, valjda se u istoj rečenici ne bi za jednog sveštenika rekao jedan naziv, a za drugog drugi.

Vjerujem da ću pronaći poznavaoce te problematike i dobiti pravo tumačenje. -- Belirac, 2. IX. 2005, 22:55.