Razgovor:RSK (razdvojba)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku RSK (razdvojba).
Rad na člancima
Pismohrane:

RSK ima značenje Republika Srpska Krajina u više nego 99.9% slučajeva. Šta da radimo s ovim člankom?

--Ante Perkovic 09:42, 29 kolovoza 2005 (CEST)

Štampane enciklopedije i leksikone ubjedljivo najviše koriste sastavljači križaljki, naročito kad pišu opise za njih. Neki od križaljkaša već koriste i Wikipediju, no više englesku jer je hrvatska još "siromašna" člancima i podacima. Za križaljkaše članci poput RSK mogu biti naročito korisni jer im daje veći "repertoar" za opis troslova RSK. Osim toga, ni jedan enigmatski urednik neće u križaljci propustiti opis "Kratica za Republiku Srpsku Krajinu" jer postoji embargo (ili /auto/cenzura) na takve opise pa se radije uzima bilo što drugo (ne prolazi čak ni kratica SRJ za Saveznu Republiku Jugoslavije!). Zato križaljkašu članak RSK pokazuje da postoje i druge, makar i malo poznate kratice, koje slobodno može uvrstiti u križaljku. A ako već postoji takav članak, onda ne vidim zašto ne bi postojao i "link" iz članka Republika Srpska Krajina.
Na njemačkoj, engleskoj i slovenskoj Wikipediji postoje i članci poput npr. Troslovi-A, iz kojih se može doći do raznih troslova. Hrvatska bi enigmatika mnogo dobila kad bi i na hr-Wikipediji postojalo mnogo takvih članaka.
Belirac - 10:40, 29. VIII. 2005.
Kolega Ante je upitao (što je vrlo lijepo od njega, moram ga pohvaliti) i druge admine za mišljenje u privatnom mailu, i složili smo se kako kratice imaju mjesta u svakoj enciklopediji (na početku ili kraju), tako može biti i na wikipediji. Možda nije svima mjesto na wikipediji, tako će neke možda naći svoje mjesto na wječniku (wikirječniku), no troslovi imaju svoje mjesto (i suradnici wikipedije rješavaju križaljke :-) SpeedyGonsales 22:56, 29 kolovoza 2005 (CEST)
Pa ja se slazem da je definitivno vrlo korisno imati popis kratica i sto one znace, no wikipedija ima i neke mnogo vaznije funkcije osim da bude pomoc kod rjesavanja krizaljki. Mislim da bi bilo vrlo frustrirajuce kad bi netko kliknuo na link SSSR, zeleci saznati nesto o nestaloj drzavi i tamo nasao samo informaciju da SSSR znaci Savez Sovjetskih Socialistickih Drzava. U vrlo rijetkim situacijama je to korisno, no u 99.5% slucajeva je to frustrirajuce i kad se sve skupa zbroji i oduzme, mislim da je rezultat stetan. Pokusajte wikipediju sagledati iz kuta ljudi koji ne rjesavaju ili sastavljaju krizaljke ili pri rjesavanju ne koriste wikipediju. Takodjer, ako sastavljate krizaljku, mislim da se znacenje RSK lako moze provjeriti i pomocu funkcije "Trazi".
No, mislim da mozemo naci neki drugi nacin da bude vuk sit i koza cijela, jer bi i ja zelio da wikipedia bude od pomoci kod rjesavanja krizaljki. Pozdrav, --Ante Perkovic 09:39, 30 kolovoza 2005 (CEST)
Meni nije frustrirajuće kad je neka kratica ovako obrađena:
  1. Koga zanimaju dalji podaci, klikniće na link Tvornica mliječnih proizvoda.
  2. Tako obrađena kratica može ući u kategorije, a kao redirect ne može.
  3. Na taj način kratica može biti obrađena i prije nego što je obrađena tema na koju se odnosi.
  4. Većina troslovnih kratica ima više značenja pa se onda redirect i ne može koristiti.
Kratica RSK npr. na engleskoj je Wikipediji obrađena slično kao i na hrvatskoj, kao i kratica GID. Mislim da bi - pored popisa svih troslova koji počinju istim slovom - bile korisne i kategorije takvih troslova (troslovnici) jer se time dobiva još jedan način dolaska do njih. --Belirac 22:30, 31 kolovoza 2005 (CEST)