Razgovor:Rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Rat.
Rad na člancima


Malo objašnjenja za moje ispravke u podjeli ratova.

 • Izbacio sam iz podjele "veliki" i "mali" rat, mislim da je ispravno gledati na obim rata prema prostoru djelovanja, što je već napisano u podjeli. Osim toga, jako je relativno što je to veliki, a što mali rat: državi s malim brojem stanovnika i velikim gubicima to neće nikako biti malen rat, iako se takvim može činiti nekome izvana.
 • "Pravedni" ili "nepravedni" rat nemaju mjesto u ovoj podjeli, to spada u neke druge kategorije. Naime, pobjednicima je uvijek bilo svejedno po tom pitanju, a pobijeđenima je uvijek bio - nepravedan. Radi se o shvaćanjima i moralnim osjećajima sudionika i promatrača.
 • Gerilski umjesto partizanski. Mislim da je to jasno... češće se upotrebljava riječ "gerilski" i općenita je.
 • Domovinski rat nije neka određena kategorija rata, nego se sreće u imenima konkretnih ratova: naš domovinski rat ili ruski "veliki domovinski rat". Naš je po karakteru bio obrambeni i možemo ga u članku dodati u povezane pojmove. Ili još bolje, složiti popis ratova koji su se vodili na našim prostorima, ako ova vojna tematika dobije na brojnosti članaka.
 • Glede revolucija i "revolucionarnih ratova", oni ovisno o slučaju spadaju u građanske ili oslobodilačke. Ne vidim razloga za posebnu kategoriju. Sama revolucija nije nužno vezana uz rat.

A i ovaj "kolonijalni rat" mi baš tu ne stoji, iako sam ga ostavio... to je imperijalistički ili osvajački, kada država kolonizira drugu, a oslobodilački u suprotnom smjeru. Kolonijalni zvuči kao rat između dvije kolonije? Time bi opet spadao u neki uobičajeni oblik rata.

Eto, pa možemo raspraviti ako ima nejasnoća. Pozdrav! Krešimir Ižaković 11:44, 4 Nov 2004 (CET)


Pozdrav

 • prvo podjela na mali i veliki rat sl., kako god to zvučalo ipak postoji u nekim literaturama a odnosi se na obim rata. Meni je svejedno, ali ipak jje ima u literaturama.
 • pravedni i nepravedni rat je tipična podjela velikog dijela marksističkih filozofa, prije svega Marxa, Engelsa i Lenjina. To su objasnili na primjeru njemačko-francuskog rata 1870-71. godine, a povezivali su je sa društveno-političkom suštinom rata. Ne mora biti, ja sam je mislio navesti da i ona postoji.
 • gerilski je o.k.
 • Tipičan kolonijalni rat je tkz. šestogodišnji rat¸1778-83. godine, tj. rat između Britanije, Francuske, Španjolske i Holandije a vodio se uporedo sa Američkim ratom za nezavisnost, drugi primjer je rat između Britanije, Španjolske i Francuske 1741-48. godine. Imperijalistički rat je mnogo veći pojam od kolonijalnog, jer je kolonijalni rat vođen zbog kolonija, dok se imperijalistički rat vodi zbog stvaranja imperije, koja može ali i ne mora biti kolonija. primjeri imperijalističkih ratova vode daleko unazad, na Širenje starog Egipta, grčko-persijski ratovi, pohodi Rimljana, mongoli itd.

pozdrav MonteChristo


Hvala za pojašnjenja i primjere!

 • Onda bi valjalo zaviriti u tu literaturu, pa vidjeti kakve kriterije koriste da bi razlučili mali od velikog rata jer mi, kako sam već rekao, izgleda previše relativno.
 • Pravedni i nepravedni rat bi dakle bile više filozofske odrednice. U tom slučaju, može ih se navesti u poglavlju "Teorije o ratu". Tako će biti najprikladnije.
 • Posljednja dva neka onda ostanu oba, prema primjerima koje si naveo (ja sam smatrao da imperijalistički sam po sebi obuhvaća i pojam kolonijalnog).

Krešimir Ižaković 13:27, 4 Nov 2004 (CET)

Gospodo! Ne želim biti hiperkritičan kako sam to inače, jer imam u vidu narav ove anarhoidno-demokratske enciklopedije, u kojoj i sam odnedavna rado surađujem. Ali mislim da ne može biti održivo pisati o čudesnom, kompleksnom fenomenu rata isključivo s marksističkog stajališta, kako se to ovdje čini. Marksizam je samo jedno, što se mene tiče, također posve legitimno motrište o toj temi, i tako treba biti i tretiran. Daleko bi me odvelo kada bih u Vaš napis o ratu unosio izmjene i dopune. Pokušajte ga sami temeljito prepraviti i doraditi, a ja bih naknadno rado unio koju natuknicu. Uz dobre želje, Mladen Schwartz.

Enciklopedija je anarhicna sto podrazmijeva da svatko doprinosi tamo gdje misli da najbolje moze i gdje mu to predstavlja zadovoljstvo. Prema mojem iskustvu, pozivi nekakvim nedefiniranim "nama" tj. "ostalima" obicno nemaju ucinka. Ja, nazalost, rijetko dobijem odgovor i na konkretnije pozive od ovog, pa u zadnje vrijeme niti ne pokusavam okupit ekipu nego se sam uhvatim posla. Budete li cekali da mi "ostali" nesto napisemo, mislim da cete se nacekati :).
Pozdrav, Ante.
Članak je bio dosta dobar stub do ove izmjene kada je malo skrenuo na krivi kolosijek jer je, ako se ne varam, copy-pastean poveći tekst iz nekog povijesnog udžbenika ili enciklopedije komunističkog razdoblja, a danas takva obrada zvuči pomalo... hm, zastarjelo :-) --Elephantus (razgovor) 15:35, 19. rujna 2005. (CEST)

Izvorni članak o ratu prije prijave napisao sam ja,a on je poslije nadopunjen i izmijenjen.-Jolo