Razgovor:Saksofon

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Saksofon.
Rad na člancima
Pismohrane:

Primjetio sam jednu veliku grešku u samome uvodu članka koju ne mogu prepraviti: saksofon NE SPADA u porodicu klarineta već porodica saksofona SPADA U PORODICU DRVENIH PUHAČKIH INSTRUMENATA. Litlvulf 15:28, 10. siječanj 2008. (CET)

Pa saksofon se nalazi u kategoriji drvenih puhačkih instrumenata, jedino u uvodu piše krivo kako vi tvrdite. A zašto vi to ne bi mogli prepraviti? --Dalibor Bosits © 15:48, 10. siječanj 2008. (CET)

Zbog originatora (jednostrukog jezičca) pripada porodici klarineta., ovim se misli da je saksofon proizašao iz klarineta i da dolazi iz te porodice, a oba instrumenta spadaju u kategoriju puhačkih instrumenata. Siguran sam da to ne treba mijenjati, osim kategorije u limeni puhački instrumenti.
--frka 16:03, 10. siječanj 2008. (CET)

Sorry moja greška za kategoriju limeni puhački instrumenti, mislio sam možda ga dodati i u tu kategoriju ali sam pogledao na en wiki i tamo nema.
--frka 16:10, 10. siječanj 2008. (CET)

Siguran sam da je kobna greška reći da saksofon spada u porodicu klarineta kao i u porodicu limenih puhača ali nemogu to promjeniti jer nema linka "uredi", hvala na razumjevanju.Litlvulf 17:43, 10. siječanj 2008. (CET) 77.237.101.232 17:42, 10. siječanj 2008. (CET)

saksofon je instrument koje je patentiran i prijavljen kao patent bez ikakve povezanosti s klarinetom u tom smislu. tako da je jedino pravilno reći: spada u porodicu drvenih puhačkih instrumenata isto kao i klarinet(jer porodica klarineta je: b klarinet bas klarinet..., a porodica saksofona je: alt, tenor... i obje porodice spadaju u porodicu drvenih puhačkih instrumenata.:) --Litlvulf 17:58, 10. siječanj 2008. (CET)

uredi, kako nema, mora biti. --Dalibor Bosits © 18:04, 10. siječanj 2008. (CET)

Hvala!--Litlvulf 18:54, 10. siječanj 2008. (CET)

Opet sam mišljenja da se uopće nije shvatilo što se sa onom rečenicom htjelo reći pa ću evo probati objasniti. Ne radi se o tome da li je saksofon dio puhačkih instrumenata kada je već u toj kategoriji, nego se radi o "originatoriju" i ovome, da puhački instrumenti ovisno o originatoru, tj. faktoru koji proizvodi ton dijele se u sljedeće porodice:

a) flaute – originator je labial (usnik);
b) jednostruki jezičci (piskovi od trske): klarineti i saksofoni;
c) dvostruki jezičci: oboe i fagoti.

Na ovo se mislilo ono rečenicom i misli da je nije trebalo obrisati. To isto se otprilike navodi i na en wiki gdje piše da saksofon i klarinet spadaju u isti porodicu. Ovo: jedino pravilno reći: spada u porodicu drvenih puhačkih instrumenata isto kao i klarinet(jer porodica klarineta je: b klarinet bas klarinet..., a porodica saksofona je: alt, tenor... i obje porodice spadaju u porodicu drvenih puhačkih instrumenata.:), po meni nema smisla jer to je potpuno jasno a onda bi trebalo nabrojati i ostale drvene puhače. Ali ok ja više nebi o tome, malo sam se umorio :-))
--frka 20:29, 10. siječanj 2008. (CET)