Razgovor:Seksualna orijentacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Seksualna orijentacija.
Rad na člancima


Peace dove.svg
Razgovor o ovom članku može prerasti u vruću raspravu. Molimo, zadržite hladnu glavu tijekom rasprave.
Pogledajte također Wikibonton.


JA bih molio da dokor Gruden se uhvati nečeg drugog i napokon spozna razliku između seksualnog ponašanja i seksualne orijentacije.

Parafilije ostavi za neke druge teme.--daraptii 19:34, 26. kolovoza 2006. (CEST)


Seksualno ponašanje i orjentacija - parafilije?[uredi]

Molio bih suradnike da sljede upute o ne-etiketiranju te da se malo pogleda stranica na en. wiki i našla bi se ova sekcija, koju bi se baš moglo i prevesti, a u kom smjeru je išao moj doprinos:

Paraphilia

Various paraphilias may be seen as a kind of sexual orientation, although they are usually considered orthogonal (unrelated) to the gender-based categories of sexual orientation, and are seen as existing in addition to such orientations. However, some paraphilias may be a more significant focus of an individual's sexuality than the gender of partners. Such paraphilias may include sexual fetishes, sexual exhibitionism, and sexual attraction to animals (zoophilia). This is not true, however, in the case of pedophilia, in which, while some may report attraction to prepubertal individuals of both sexes, there is almost always a preference for males or females.

Dakle, shodno tome, ta sekcija ima smisla na upravo ovoj stranici, pa kad poradite na sekciji za koju ste stručni, ostavite drugim suradnicima da dorade ono za što su oni stručni. --Davor Moravek 23:14, 26. kolovoza 2006. (CEST)


Dodani prevedeni dijelovi sa en-wiki[uredi]

Preveo sam dio teksta, molim da se to ne briše bez konsenzusa. Dio o parafilijama (koji je izbrisan iako je legitiman) premjestio sam - ako nešto smatrate da nije na pravom mjestu, premjestite a ne brišite. --Davor Moravek 00:25, 27. kolovoza 2006. (CEST)


Otvori si članak o parafilijama. Budući da ti moje tekstove konstantno miniraš i izmjenjuješ, dopustiti ću si ovaj luksuz. --daraptii 00:28, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Članak o parafilijama je u radu. --Davor Moravek 00:39, 27. kolovoza 2006. (CEST)


Odlično, baš se veselim. Inače, transeksuane osobe mogu biti heteroseksualne i homoseksualne, nema posebne kategorije. Ne radi se o petoj ili desetoj kategoriji spola ili roda. Jednako kao i osobe koje spavaju s njima. Muška soba koja spava s transeksualkom je primjerice heteroseksualna, jer ju privlači osoba suprotnog roda. Nemoj biti genitalno fiksiran i prestani unakažavati članak s glupostima, pls. --daraptii 01:02, 27. kolovoza 2006. (CEST)
Možeš li ovaj konkretni odgovor ukomponirati nekako u članak, bilo ovdje ili negdje drugdje gdje smatraš najshodnijim? Izgleda kao vrlo vrijedni pasus. I nije mi bila ideja unakaživati članak, radilo se o istovremenom uređivanju, tek sam kasnije vidio da nisi vidio moju izmjenu koja je išla paralelno sa tvojom. Moja isprika. --Davor Moravek 01:06, 27. kolovoza 2006. (CEST)
Pa dobro, ja prevedem velike dijelove teksta sa en-wiki, a ti to izbrišeš, sada po drugi puta iako sam te lijepo zamolio da to ne radiš bez konsenzusa? Nisam unakaživao tvoj članak sa glupostima, već sam direktno stavio prevode, a ti kratiš članak na pola. I to nije tvoj niti moj članak, već na njemu može raditi tko hoće, daj shvati da ja shvaćam da si ti novi suradnik ali daj malo prouči NPOV - pogotovo ako se iznose kontraargumenti koji su prihvaćeni na drugim jezicima. Ispravljaj tekst, poboljšavaj - ali ne briši bez prethodne rasprave! Usput, ovo bih ti stavio na razgovor sa suradnikom, ali ne želiš da ti tamo stavljam odgovore tamo, pa odgovaram ovdje. Ubuduće ću stavljati u kafić, pa neka ti drugi objasne. --Davor Moravek 01:14, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Komedija[uredi]

Momci ovo je stvarno zabavno gledati vas kako se svadjate i vodite rat izmena. Predlazem vam obojici da sukob resite na ovoj stranici za razgovor, bolje cete proci i vi i cela zajednica. Ovo nije nikakva pretnja niti ismejavanje, samo poziv za mirno resenje toga oko cega se sukobljavate. Hvala na razumevanju. --Saša Stefanović ® 01:36, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Pokušao sam staviti oznaku "u radu" tako bi lijepo netko mogao unjeti svoje izmjene kako mu odgovara, pa da se nakon toga članak može nadopunjavati. Sklon sam vjerovati da kolega jednostavno ne gleda prethodne izmjene već ubacuje svoj tekst na svoj tekst. Ako je problem što sam preveo tekst sa en-wiki (i to se proglašava glupošću) onda lijepo molim da se takvi dijelovi maknu na neku drugu stranicu a ne brišu. Stoga preporučam da kolega ostavi labelu "u radu" - nema smisla da nestanu prilozi svih drugih suradnika ako on ne prati što se u međuvremenu izmjenilo. --Davor Moravek 01:42, 27. kolovoza 2006. (CEST)


Zaštićena stranica[uredi]

Stranica je zaštićena. Evo mojih zahtjeva: 1. Molim da se unesu pasusi prevedeni sa en-wiki koji IMHO, nisu glupost već služe za osiguranje NPOV. 2. Dogovorno se prevedu dodatni dijelovi, budući da je očito da članak u cijelosti (verzije oba suradnika) ide u smjeru istog teksta - jedino je pitanje opsega upitno. --Davor Moravek 02:00, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Ovako ćemo...Kako bi trebao izgledati kompletan članak napravite ovdje.. OBOJE!

Kad se složite prebacit ćemo ga tamo. Damirux 02:03, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Definicija je netočna... seksualna orijentacija je 'jedino orjentiranost prema vlastitom spolu'... a termin potječe iz homoseksualnih krugova, kojime se ista tek opravdava. U suprotnom bog ne bi ni stvarao muško i žensko, nego bi bilo po njihovom. --Zeljko 02:11, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Moj prijedlog za članak - do sada završeni dio, ostatak naknadno - naravno da treba lektorirati. Interwiki i kategorija naknadno po dogovoru. Očekujem protuprijedlog, da bi mogli zajedno poraditi na daljnjem poboljšanju članka.
Zaboravio sam potpisati --Davor Moravek 03:01, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Suradnik je odbija dogovor, evo koju je argumentaciju naveo [[1]]

Prijedlog za izmjene u članku (1):[uredi]

Kako prijedlog nije dao rezultata, moj prijedlog je sada samo da se ovaj članak uklopi u postojeći. [Seksualna_orijentacija_i_mentalno_zdravlje]


Odgovor na prijedlog:[uredi]

Ja ne vidim razlog zašto dr Gruden ne shvaća da seksualna orijentacija nije isto što i seksualno ponašanja. Seksualna orijentacija se temelju na spolu i rodu osoba, na konsenzualnoj i uzajamnoj privlačnosti, a ne prema vrstama, različitim tipovima nasilja i eksploatacija. Prema njegovom, Zakonom o ravnopravnosti spolova, u kojem se zabranjuje svaka diskriminacija na temelju "seksualne orijentacije", mogla bi se legalizirati zoofilija i pedofilija. Svaka čast doktore! Pitam se čemu vas na fakultetu uče. Ako imaš toliki fetiš pisati o teologiji, kritici LGBTIQ pokreta, antifeminizmu i slično, otvori članak o kritikama. Otvori religijski portal i kritiziraj suvremeno društvo, otvori članak koji radi kritiku gej pokreta, feminizma i slično. Nema smisla da takvu propagandu uvlačiš u kategoriju seksualnost, jer svatko tko naiđe na to, vjerojatno više nikada neće posjetiti Wikipediju. Pisati o religiji i "heteroseksualnosti" u istom članku, koji se nalazi u kategoriji "seksualnost", da prostiš, najveći je debilizam koji sam vidio. Imam osjećaj kao da smo u Teheranu.Svoju homofobnu propagandu i religijski fundamentalizam možeš raditi na sasvim legitimne načine. Pozivam admina i adminice da definitivno zauzmu stav oko Moraveka. Ja ne znam koliku svjestost moraš (ne)imati kada se i heteroseksualnost stavlja uz korak parafiliji. --daraptii 13:56, 28. kolovoza 2006. (CEST)
prvo etiketiranje nije u skladu s pravilima wikipedije. Upućen si na to. Drugo, članak o heteroseksualnosti je djelomično preuzet sa bs wiki, tko zna gledati interwiki zna, tko ne zna može naučiti. Tamo je to legitimno. Stavovi Teherana kao i stavovi Hollywooda ili Bollywoda su potpuno ravnopravni na wiki, upravo prema NPOV politici. Ali to treba razumjeti, treba hrabrosti da se objektivno piše o stavovima s kojima se osobno ne slažemo. Ja bih rekao poslovicu - s rogatima se ne bosti, ali ovo je wiki i javna kritika, pa čak i "protežiranog" aktivizma je dopuštena i legitimna. Na žalost ne znam farsi da ubacim Teheranske stavove. Bosanske za sada možemo, jer razumijemo taj jezik. --213.149.35.9 17:23, 28. kolovoza 2006. (CEST)


Do kada?[uredi]

Do kada će ovaj članak koji je ostao u neprihvatljivoj formi ostati zaključak? Prvo, zaključan je u kolovozu, dakle pred gotovo 3 mjeseca. Koja su pravila wiki o dužini zaključavanja članka, ukoliko neki od suradnika odbijaju raspravu i "zadovoljni" su sa svojom verzijom? --Davor Moravek 16:33, 23. studeni 2006. (CET)