Razgovor:Sistematika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sistematika.
Rad na člancima


Uklopiti:


Sistematika je podjela živih bića po njihovim srodstvenim odnosima u 5 carstava: Monera Protoktista Gljive Životinje


Komentar


Postoji više taksonomskih podjela a jedna od novijih je i kako slijedi:

3 nad carstva: Bacteria, Archaea, Eucarya (Eucaryota)

Nadcarstvo Eucaryota:

4 carstva: Protista (Jednostanični eukarioti), Plantae (Biljke), Fungi (Gljive, Animalia (Životinje)

Ne znam gdje bih ubacio ovaj tekst jer još nisam previše vješt u uređivanju Wikipedije, ali trebalo bi urediti hrvatske stranice da imaju povratne reference na Wikispecies na način da postoje linkovi na analogne pojmove unutar Wikispecies, a ne samo na Wikipedijine članke, koji ponekad nisu vezani uz temu...

Pri sistematici se uzima u obzir novija i relevantna podjela prihvaćena od opće znanstvene zajednice biologa sistematičara. Iščitavajući članak se mogu uočiti gore navedene primjedbe koje već stoje u članku, no možda na manje pregledan način. Slično piše i na glavnoj stranici Wikispeciesa.
Na većini stranica na Wikipediji koje pišu o živim bićima i njihovoj klasifikaciji pomoću taksokvira stoji ili se postavljaju predlošci na dnu stranice pomoću kojih korisnik kojega zanima više o tematici može posjetiti stranice projekta Wikispecies. (Analogno, Wikispecies sadrži poveznice na enciklopedijske članke.) Sve ostale poveznice su "unutarnje" tj. tu su da vežu na članke hrvatske Wikipedije i pomažu nam u praćenju i dopunjavanju naših stranica. Vladimirko, na tom putu samo naprijed! E.coli 22:44, 24. travnja 2006. (CEST)