Razgovor:Skulptura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Skulptura.
Rad na člancima

Vodomar i ostali,

E, kad se Vodomar tako lijepo uhvatia odvajanje prirodoslovlja od drustvenih znanosti i kulture od umjetnosti, aj mogli ste rijesit i 2 zbrke koje sam ja stvario :).

  1. postoji skulptura, kiparstvo i kipari
  2. postoje slikarstvo i likovna umjetnost, slikari i likovni umjetnici

Kako je meni umjetnost blago receno spansko selo, na vama ostalima ostaje da odredite sta je potskup cega i shodno tome odredite kategorije i eventualno promijenite postojece :) --Ante Perkovic 16:18, 20 July 2005 (CEST)


u definicijskoj rečenici ima podosta grešaka:

Skulptura je svaka trodimenzionalna forma kreirana u cilju umjetničkog izraza. Većina skulptura ima čisto estetski cilj. Kada trodimenzionalni objekat ima osim umjetničkog i funkcionalni aspekt, možemo ga nazvati skulpturom samo ukoliko je umjetnički aspekt predominantan. Kada su funkcionalni i umjetnički aspekt balansirani, nazivamo ga funkcionalnom skulpturom.

Proizvodni dizajn je također umjetnički izraz, a nije skulptura; skulptura nema uvijek čisto estetski cilj, dapače, tijekom avangarde je češće bila prijenosnikom sociopolitičke poruke nego primarno oku ugodan predmet (vidi M. Duchamp "Fontana"); te treće, kad su funkcionalni i umjetnički aspekt predmeta balansirani, to je vjerojatno vrlo dobar industrijski dizajnm a ne funkcionalna skulptura.

Unaprijed isprika što kukam kao baba umjesto da sam ispravim, no mislim da je kod ovakvih rasprava bolje sačekati treće (i četvrto) mišljenje prije unošenja izmjena, jer inače dođe do raznoraznih razmirica i en:NPOV trpi. A to ne bismo htjeli. --Dario 14:41, 4 August 2005 (CEST)

Alem Korkut i drugi[uredi]

Bok,

U listi se pojavio Alem Korkut. Ja za njega bas i nisam cuo, no, ja ne bi htio nekog brisat ako stvarno zasluzuje da ga se uvrsti ovdje, pa ostavljam onima koji znaju bolje da malo pogledaju popis umjetnika na stranici Skulptura i odrede ima li tu viska ili manjka. --Ante Perkovic 17:27, 18. rujna 2005. (CEST)