Razgovor:Socijalistička imena gradova

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Socijalistička imena gradova.
Rad na člancima
Pismohrane:

Stepanakert (Hankendi) u Nagornom Karabakhu je pitanje Armensko -Azerbejđanskog spora. Armenci ga dugo zovu Stepanakert, dok Azeri imaju svoja imena za sva imena na ovom teritoriju. Smatram da ovo nije pitanje socijalističke vlasti, već se radi o širem problemu. Ukoliko je jedan teritorij i ime ovako dvojno nazvan, tada je to šire pitanje i insistiranje na tome da se radi o socijalističkoj ideji dovodi u pitanje neutralnost ovog članka. --Davor Moravek 01:22, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Bok,

Ako nešto zanš, slobodno promijeni, nećemo tražit konsenzus za svaku promjenu. Inače, vidim da pišeš npr. "U [[Azerbejdžan|Azerbejdžanu]]". Ne znam je li ti već poznato, ali neće štetit da ti napišem da možeš uštedit par desetinki sa "U [[Azerbejdžan]]u". Pozdrav --Ante Perkovic 08:04, 24 kolovoz 2005 (CEST)

zgodno, mislim da bi o tome trebao postojati naputak da se koristi kad je moguće --Davor Moravek 17:06, 24 kolovoz 2005 (CEST)

"Khankendi was founded in 1917 after the October revolution but later renamed Stepanakert in 1923 for Stepan Shaumyan, a Armenian communist leader from Baku. Subsequent to Azerbaijan's independence the name was immediately changed back to Khankendi."

Dakle, nesumnjivo se radi o socijalističkom imenu grada, koje Armenci nastavljaju koristiti iz čisto političkih razloga. --Dmilosev 09:04, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Armenci koriste taj naziv, to je točno. Kao što i Azeri koriste taj naziv iz čisto političkih naziva. Tako i mi koristimo recimo naziv Beč za Wien i dalje. Radi se o tome da se na različitim jezicima grad piše na raznim jezicima.
Ovo je sad već smiješno. Ovdje nije riječ o tradicionalnom nazivu grada, lingvističkim promjenama ni različitim jezicima. Grad je osnovan kao Hankendi, 1923. ga je Moskva prekrstila u Stepanakert. Sve do pada komunizma i raspada SSSR-a koristilo se isključivo ime Stepanakert.
Stepanekert je glavni grad samoproglašene države Karabakh, argument koji navodi Dmilosev smatram da zadire u područje neutralnosti. Stepanekert NIJE socijalističko ime grada! --Davor Moravek 17:07, 24 kolovoz 2005 (CEST)
Nema tu nikakve neutralnosti. Kao prvo, Karabah je samoproglašena "država" i njihovi nazivi su za nas irelevantni. Kao drugo, čak i da priznamo suverenost Karabaha. ne mijenja se činjenica da su ime gradu dali komunisti u spomen na komunista. To je dovoljno da se nađe na ovoj stranici.

--Dmilosev 17:21, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Nagorno Karabakh - Geography sa engleske wiki kaže ovo: The capital is Stepanakert (Xankəndi in Azeri). Dalje, armeniapedia.org daje isti argument: The capital is Stepanakert in Armenian, Xankendi or Xankəndi in Azeri.
O ovom imenu raspravlja se na eng. wiki ovdje: Stepanakert.
Argument u korist Dmilosev-og argumenta bi bio ovaj:
Background info: As some of you already know, Stepanakert was the name of the town in Soviet times. The town grew on site of a village named Khankendi. In 1923, with creation of Nagorno-Karabakh Autonomous Region, this small village was renamed Stepanakert, after Stepan Shaumian, an Armenian Bolshevik who was one of the leaders of the Baku Commune (1918). Soon it became the regional capital of Nagorno-Karabakh Autonomous Region and the biggest town within that autonomy. After Azerbaijan regained its independence in 1991, the Azerbaijan government renamed the town Khankendi (written as Xankəndi in Azeri).
S druge strane, Armenci koriste jedno ime, a Azeri drugo ime. Dakle radi se o različitom imenovanju istog mjesta od različitih naroda, te je ovo pitanje daleko kompleksnije od jednostavnog preimenovanja gradova u post -sovjetsko vrijeme za druge gradove na ovoj listi. --Davor Moravek 00:38, 26 kolovoz 2005 (CEST)