Razgovor:Tvrdi disk

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tvrdi disk.
Rad na člancima
Pismohrane:

Culo-sija, nisam baš siguran da se podaci danas na disk zapisuju tako da se površina diska vertikalno dijeli u područja u kojima sjede odvojeni podaci. To bi značilo da se može zapisati podatak iznad podatka, a da se donji podatak ne ošteti. Slično i za čitanje. Vjerojatno govoriš o vertikalnom upisu podataka, ali tamo se radi o tome da je smjer polja okomit na ploču diska, a ne vodoravan, kao nekad. Time se dobija gušće pisanje, ali i dalje su svi podaci zapisani u istoj ravnini, dakle ne jedan povrh drugog.

Također, inducirani napon ne ovisi o jakosti polja, već samo o promjeni jakosti polja.

Obično se ne koristi cijela površina diska, dakle aktuator se ne kreće po cijelom polumjeru diska. Prvi razlog je da je potrebno ostaviti nezanemarivi dio za osovinu. A drugi je da vrlo blizu središta obodna brzina diska toliko mala da struja zraka uz disk ne stvara dovoljan uzgon za lebdjenje glave.

Nadalje, današnja kodiranja, ili modulacije, ili linijski kodovi obično ne zapisuju samo jedan bit u neko određeno područje, već obično nizove bitova kombiniraju. Jasno, područje za takav niz bitova je veće od područja za samo jedan bit, ali ipak manje od zbroja područja za svaki pojedinačno upisivani bit (a da uključuje bar jednu promjenu signala zapisa, npr. magnetskog polja) . Primjer koji lako vidimo je DVD zapis (iako se ne radi o magnetskom zapisu, već o promjeni svjetlosne reflektivnosti).

DarkoS (razgovor) 17:30, 21. ožujka 2010. (CET)[odgovori]