Razgovor:Vektor

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Vektor.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kad govorim o skalarima i vektorima u fizici, ja obično kažem: skalari imaju samo brojčanu vrijednost (koja može biti pozitivna, 0 ili negativna), a vektori imaju iznos i smjer. Iznos vektora je brojčana vrijednost koja ne može biti negativna (npr. iznos brzine je 5 m/s), a smjer možemo pokazati prstom (npr. gore, prema sjeveroistoku, itd). Na kraju kažem: neki matematičari govore "pravac i smjer", ali ja nikako ne razumijem što će im te dvije riječi.

Možete li mi vi objasniti?

(Imajući na umu klasu ekvivalencije usmjerenih dužina, ili element vektorskog prostora koji se može prikazati uređenom n-torkom.)Ilevanat (razgovor) 04:43, 18. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

nisu "neki matematičari", već se radi o standardnoj definiciji vektora, koji je određen duljinom, smjerom i orijentacijom. smjer je pravac na kojem leži vektor, a orijentacija usmjerenje na tom pravcu, po kojem se, kao jednodimenzionalnoj mnogostrukosti može kretati na dvije strane. Hatzivelkos (razgovor) 14:56, 5. studenog 2013. (CET)

Da bi članak bio upotrebljiv u fizikalnim i tehničkim primjenama[uredi kôd]

te da bi se mogao koristi za poveznicu u takvim tekstovima, potrebno je izložiti praktični "tehničarski" opis vektorskih veličina u "običnom" trodimenzionalnom prostoru. U tu svrhu dodajem takav opis na početku članka.

Ostatak ("matematički") neću mijenjati. On doduše nije osobito općenit, niti je posve sustavno izložen, ali može imati izvjesnu upotrebnu vrijednost.--Ilevanat (razgovor) 02:06, 8. rujna 2012. (CEST)[odgovori]