Razgovor:Zemljopisni pol

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Zemljopisni pol.
Rad na člancima
Pismohrane:

Problematična je bila slijedeća rečenica:

koristimo se pravilom desne ruke, pri čemu je sjeverni pol onaj oko kojega se tijelo okreće smjerom obrnutim od smjera kazaljke na satu

Prvo, u svemiru ne možemo govoriti o smjeru kazaljke na satu ili obratno, ako ne kažemo odakle promatramo. Drugo, to pravilo ne vrijedi za Veneru, Uran, neke satelite i mnoštvo asteroida. Zato je dovoljno objašnjenje koje već piše u članku:

Kada govorimo o tijelima u Sunčevom sustavu uobičajeno se za sjeverni pol tijela uzima pol bliži smjeru zvijezde sjevernjače.

I mislim da je suvišno dodavati bilo što drugo, jer je ovo jasno, točno i nije komplicirano. Naravno, možemo o tome još raspravljati. Pozdrav! Krešimir Ižaković 14:08, 15 Feb 2005 (CET)


Nije baš tako, pravilo desne ruke definira smjerove, isto se primjenjuje kada određujemo okretni moment nekog tijela i slično....desnom rukom obuhvatiš tijelo tako da se prsti pružaju u smjeru rotacije tijela a tada palac pokazuje sjever.....to se koristi općenito u svemiru, dok se u sunčevom sustavu gleda ravnina ekliptike, što dođe isto kao i smjer sjevernjače.

doduše malo sam zabrljao, najprije sam htio reći da se pol određuje pomoću pravila desne ruke a onda to pravilo obraditi kao posebnu referencu...a onda sam poslije zabrijao i dao poluobjašnjenje pa se potkralo to sa satom...

pogledaj uostalom na engleskoj wiki

informacija može biti i jasna i točna a opet nije cjelovita pa se iz nje mogu izvući krivi zaključci...

Rain 15:04, 15 Feb 2005 (CET)


Znam za pravilo desne ruke (i koristio ga puno puta na fakultetu za sve i svašta), ali ovdje nije uvijek primjenjivo jer ne vrijedi u slučaju Venere, Urana i dr. tijela koja se okreću retrogradno - obratno od većine ostalih u sustavu. Tako bi za Veneru dobio sjeverni pol na mjestu koje kod nje označavamo kao južni pol. U vezi ekliptike, ona je ravnina, što će reći da i nju možeš promatrati sa dvije strane, pa svejedno treba navesti smjer. Najbolje će biti da nacrtam jednu shemu koja bi to objašnjavala, to kad stignem. Krešimir Ižaković 16:03, 15 Feb 2005 (CET)


Pa koliko sam ja shvatio, jedno se primjenjuje u Sunčevu sustavu, a drugo van njega. To objasnjava i Veneru i Uran. A što se tiče ekliptike, provuces kroz tijelo ravninu paralelnu s onom ekliptike i tada je sjever na onoj strani ravnine na kojoj je i zemljin i obrnuto....no nije to toliko bitno, koliko je pogrešno ovo da nije jasno kako se određuje u svemiru...jasno je definirano, samo mi trenutno ne kužimo baš najbolje :-)


"Jedno se primjenjuje u Sunčevu sustavu, a drugo van njega"? Sad ja ne shvaćam... Pazi, sve o čemu pričamo se primjenjuje isključivo u Sunčevom sustavu, a samo referentna točka je izvan njega, jednostavno zato jer mora biti. Krešimir Ižaković 16:03, 16 Feb 2005 (CET)

Da ne Duljimo...evo definicije radne grupe za kartografske koordinate i rotacijska tijela međunarodne astronomske udruge

The north pole is that pole of rotation that lies on the north side of the invariable plane of the solar system.

evo i link http://www.hnsky.org/iau-iag.htm

Dakle da li bi bilo ispravno reći: Sjeverni pol je onaj pol rotacije koji leži na sjevernoj strani nepromjenjive ravnine sunčeva sustava!