Razgovor:Zločini četnika u Drugom svjetskom ratu

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Zločini četnika u Drugom svjetskom ratu.
Rad na člancima
Pismohrane:

Pavle Đurišić, četnički komandant je poslao izvješće Draži Mihajloviću, šefu vrhovne komande:

Istrjebljivanje muslimana s područja Pljevlje, Čajniče i Foče dovršeno je. Operacije su izvršene precizno prema izdanim naredbama i direktivama: onda je usledilo čišćenje: sva su muslimanska sela s tri navedena područja potpuno sažgana, tako da nema ni jedne neizgorele kuće. U vreme našeg operisanja tu je sve muslimansko pučanstvo uništeno, bez obzira na dob ili spol. Žrtve: oko 1200 muslimanskih branitelja i osam hiljada drugih žrtava, žena, staraca i dece. Među muslimanima moral je, dosledno potpuno opao.

Muslimani su delovali potpuno izgubljeni u teroru i panici što su je širili naši četnici.


Major Zaharija Ostojić izvještava Mihajlovića:

Juče završio akciju do Ustikoline i grebene Jahorine. Ustaše tučene dobro. Po dosadanjim podatcima oko 500 mrtvih i oko 1000 do 2000 muslimana poklanih. Sve trupe dobri borci, a još bolji pljačkaši izuzev Pavla. Pad Foče ima dobrog odjeka. Muslimani u masama beže u Sarajevo. Naredio sam povratak trupa kući, a ja sam od juče u Kalinoviku i rešavam ostala pitanja sa Ištvanom i Jevdjevićem. Sada su zadovoljni. 1002.


Bačović izvještava Mihajlovića:

Vratio sam se sa puta po Hercegovini. Četiri naša bataljona, oko 900 ljudi, krenuli su 30 avgusta preko Ljubuškog, Imotskog, Podgore i kod Makarske izbili na more. 17 ustaških sela spaljeno. 900 ustaša ubijeno. Nekoliko katoličkih sveštenika živih odrano. Prvi put nakon sloma poboli srpsku zastavu u more i klicali kralju i Draži Mihajloviću. Naši gubici minimalni.

(Ante Beljo; YU-GENOCID; str. 22; Hišak, Toronto 1990, Galerija 'Stećak' Klek/Zagreb, drugo izdanje) — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.142.166.170 (razgovordoprinosi)

Broj žrtava[uredi kôd]

Sve oružane formacije su tokom Drugog svetskog rat vršile zločine, ali se razlikuju po tome koliko je koja strana likvidirala lica. Kada bi se napravila lista redosled bi izgledao ovako:

  • 1. Ustaše
  • 2. Partizani
  • 3. Nemci
  • 4. Četnici
  • 5. Italijani
  • 6. Mađari

U Jugoslaviji je tokom rata bilo oko 1.050 000 žrtava, a četnici su likvidirali oko 30.000 lica, od toga 15.000 "crvanih" Srba, 10.000 muslimana i 5.000 Hrvata. Četnici nisu imali konc. logore, isto tako nisu imali puno zarobljenika tokom rata. Najveći četnički zločini su bili u dolini Lima oko 3.500, potom zapadna Hercegovina 2.000 i Foča 1.800 lica. Ostala četnički zločinačka pohodi su sa manjim brojem lica, pa kada se saberu sve njihove žrtve ne prelazi se cifra od 30.000, pa nek bude i 35.000 ili 40.000 to ih u svakom slučaju drži na ovoj listi pod brojem 4. Neka neko proba da na ovoj listi stavi kod svake vojske broj žrtava za koju je odgovorna pa će mu biti jasnije o čemu govorim. Inače, hrvatski naučnik Žerajević je u svom delu izneo cifru od oko 1.050 0000 žrtava na prostoru Jugoslavije, tako da je nama ostalo da samo odredimo koliko je koja strana likvidirala lica. Pozdrav. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.216.167.28 (razgovordoprinosi)

Navođenje izvora[uredi kôd]

Pazite da ne koristite falsificirane dokaze/izvore od komunista/partizana, koji su izričito navedeni u ovom rješenju za Dražu od Višeg suda u Beogradu dana 14. svibnja 2015. godine. https://www.bg.vi.sud.rs/files/DRAZA.pdf FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 02:24, 27. siječnja 2024. (CET)[odgovori]