Razgovor Wikipedija:Pravopisna pitanja/Arhiv 7

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Pravopisna pitanja/Arhiv 7.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nisam sigurna u svoje znanje, pa Vas molim za odgovor. Da li ispravno reći stolica za sjedenje ili stolac za sjedenje? Unaprijed hvala. J.N.

Imam dva pitanja. 1.Kako se piše bitka kod glasovne promjene:u bitki,u bitci ili u bici? 2.Kako se označavaju godine prije nove ere? Na primjer 150p.n.e. ili nekako drugačije?Unaprijed hvala.Žile!

Bolje je "stolac". Onda, pravilnije je u bitci. Po pravilima 4. izdanja pravopisa Babić-Finka-Moguš, koji je jiš važeći (izašla su još 2, dopunjena izdanja), postoje pravila koja sam (pomalo vulgarno, i na nešto starijem pravopisu) objasnio na poveznici http://www.i-depth.com/P/e/ez00831.frm.music.msg/1713.html . Ako što nije jasno, slobodno pitati.Mir Harven 20:43, 25 Jan 2004 (CET)
Malo ću komentirati "stolac" jer ta riječ ima zanimljivu povijest. Nekad (do 20. stoljeća) u hrvatskom je posvuda prevladavala riječ "stolica", a čini se da je "stolac" bio sinonim za klupicu ili čak uopće nije postojao. Onda su se neki liječnici sjetili da umjesto "izmet" koriste "stolica" kako bi manje šokirali dame. To je medicinsko značenje zatim zagadilo osnovno značenje riječi "stolica", jer je u ljudima počelo buditi neugodne asocijacije. Zbog toga se na kraju stvorila riječ "stolac", a kako su je ljudi htjeli opravdati, izmislili su i legendu da je ta riječ "izvornija" od stolice. -- Zmaj 08:38, 27 Feb 2004 (CET)

Ja bih htio pribaciti stranicu Pravopisna pitanja na namespace Wikipedia (to su one žute stranice), jer mi se ne čini ovo kao jedan članak sa jednu enciklopediju, ali je svejedno jedna zanimljiva i važna stranica. Jeli ima razloga protiv prijedloga? Ako ne, prominit ću to sa par dana. --denny vrandečić | razgovor 16:47, 26 Feb 2004 (CET)

Može, može. Imaš i drugu mogućnost: da to bude talk stranica "Pravopisnih pravila", a da na početku pravila piše kako se pitanja mogu postavljati na talku. Kako hoćeš. -- Zmaj 08:38, 27 Feb 2004 (CET)

kategorija[uredi kôd]

Možda bi članak Pravopisna pitanja trebalo pod kategoriju wikipedia? --Ante Perkovic

bosanski,hrvatski i srpski jezik i književnost[uredi kôd]