Razgovor o kategoriji:Geologija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Geologija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Predlažem da se uvede nova potkategorija - "Geološka razdoblja". --ueikap 14:47, 11. prosinac 2006. (CET)

Riješeno Riješeno--Tycho Brahe 08:18, 16. prosinac 2006. (CET)

Predlažem da se potkategorija Geološka razdoblja preimenuje u Povijesna geologija. Naime, povijesna geologija je geološka disciplina koja proučava razvoj Zemlje kroz geološko vrijeme te samim time obuhvuća i geološka razdoblja. Nadalje, predlažem da se potkategorija Stijene preimenuje u Petrologija. Ne vidim zbog čega bismo imali Mineralogiju umjesto Mineral, a za Stijene vodili drugačiju politiku. Eventualno možemo kasnije dalje kategorizirati u Sedimentne, Metamorfne i Magmatske stijene, a samo Stijene bilo bi besmisleno. --Sanja Simat 19:32, 15. travanj 2007. (CEST)

Isto tako, bilo bi dobro napraviti i potkategoriju Struktura Zemlje, koja bi sadržavala zasad negdje oko pet članaka, ali činjenica je da je geologija ionako prenatrpana i da je potrebna daljnja podjela. Još jedna stvar, nije mi jasno zašto su neki članci istovremeno u kategoriji Geologija i u njenim potkategorijama. --Sanja Simat 19:36, 15. travanj 2007. (CEST)

Imaš moju podršku za oba prijedloga. --Tycho Brahe 22:30, 19. travanj 2007. (CEST)

Geofizika[uredi kôd]

Tematski vezano za ovu kateogoriju je i tekst o kategorizaciji geofizičara na Razgovor:Milutin Milanković. --Tycho Brahe 08:26, 2. svibanj 2007. (CEST)

Povijesna geologija[uredi kôd]

Vidio sam da u predavanjima prof. Pavelića (RGNF) je izraz stratigrafska geologija uspoređen s pojmom "Povijesna geologija". Za mene je to prilična novost. S druge strane na PMF-u se duže vrijeme predaje kolegij "Historijska geologija" (trenutno prof. Bucković). Kolik je stupanj sličnosti ta dva pojma neka presudi vrijeme kroz koju godinu (u hrv. povijest=historija).

Ipak predlažem zadržavanje kat. "Geološka razdoblja" koja obuhvaćaju eone, ere, sisteme, periode i katove (mislim da je niz dobar).

Razlog? Stratigrafska geologija također obrađuje ta razdoblja, no uz detaljan tektonski, stratigrafski razvoj, fosilni sastav i geotektonske odnose.

Na Wikipediji su ta razdoblja uglavnom opisana sažeto, kroz nekoliko rečenica.

--Tomislav Malvić 13:53, 4. svibanj 2007. (CEST)

Da, ali ja imam namjeru napisati detaljnije članke o geološkim razdobljima, a isto tako i o geološkoj vremenskoj skali (jako lijep članak na en.wiki zaslužuje biti preveden), uz možda još pokoji članak o povijesnoj geologiji, nevezan za razdoblja (npr. geokronologija).

Slijedeće godine na RGN-u će se sadašnji kolegij Stratigrafska geologije zvati Povijesna geologija. Imam Buckovićev e-book (ukoliko vas zanima, mogu vam vrlo rado dati link) i sadržaj se manje - više poklapa, osim što smo mi morali imati još neke dodatne lekcije, zbog toga što petrologiju sedimentnih stijena imamo tek na trećoj godini. Sretno! --Sanja Simat 19:35, 4. svibanj 2007. (CEST)

Povijesna geologija i Kategorija Geologija općenito[uredi kôd]

Prvo, hvala na ponudi za link na e-book dr. Buckovića, no uspio sam ju pronaći na internetu. Oko Povijesne geologije - ako je tako, onda naravno sve upućuje na to da takva podkategorija ima potpuno opravdanje. Posebno ako pridodate opširan prikaz pojedinačnih razdoblja, onda je to već na razini seminara i zaista kvalitetan prilog.

No, kada smo već krenuli s relativno opširnim dopisivajnem oko geoloških podkategorija i nazivlja općenito, dopustite mi da onda navedem svoja zapažanja o trenutnom stanju u Kategoriji:Geologija

Mislim kako je trenutni broj od 47 članaka bez podkategorije preveliki i trebalo bi ih sve smjestiti u neku od postojećih podkategorija (uz eventualno otvaranje još nekih novih).

Iz tih 47 članaka nekoliko njih se može imenovati podkategorijama i to redom:

-Geofizika

-Hidrogeologija

-Geostatistika

-Naftna geologija

-Sedimentologija

-Stratigrafija i stratigrafska geologija => Povijesna geologija

-Geološko kartiranje (novo!)

Ostali članci trebaju se svrstati u neku od postojećih podkategorija.


Iz postojećih podkategorija trebalo bi:

- izbaciti "Geologija" jer je to kategorija, a sve priloge razvrstati u podkategorije

- Vulkani => preimenovati u Vulkanologija

- Struktura Zemlje => Seizmologija

- Kontinenti => Regionalna geologija


Nadalje u podkategoriji "Geolozi"

- podkategorije Hrvatski geolozi i Paleontolozi spojiti u jednu kat. "Hrv. geolozi"

- članci koji obuhvaćaju svjetska imena svrstati u novu podkat. "Svjetski geolozi"

Bit će im drago pročitati Vaše razmišljanje o tomu i uostalom viđenje administratora o mogućnostima takvoga uređivanja.

Sretno! --Tomislav Malvić 18:09, 5. svibanj 2007. (CEST)


Struktura Zemlje => Seizmologija: ne bi bilo dobro. Diskontinuiteti jesu otkriveni sizmičkim metodama, no sastav i svojstva pojedinih dijelova Zemlje dobiven je kombiniranjem geofizičkih, petroloških, mineraloških, itd. spoznaja. U kategoriji su članci vezani isključivo za strukturu Zemlje i smatram da bi tako trebalo i ostati.

Kontinenti => Regionalna geologija: položajem kontinenata kroz geološku prošlost ne bavi se regionalna geologija nego paleogeografija. Regionalna geologija bavi se geologijom nekog područja. Smatram da bi se kategorija i dalje trebala zvati Kontinenti.

"Svjetski geolozi" nisu potrebni, u njih spadaju svi oni koji nisu u kategoriji Hrvatski geolozi".

Geofizika, Geološko kartiranje i Sedimentologija su napravljeni. O hidrogeologiji ima samo jedan članak pa smatram da je još prerano za stvaranje kategorije.

Sretno! --Sanja Simat 10:06, 11. svibanj 2007. (CEST)


OSVRT BROJ 3:

Struktura Zemlje je u redu, iako sve dublje od otprilike 4-5 km je dobiveno isključivo seizmikom. No, informacije iz plićih slojeva i stijena dobivene su i iz jezgara, isplaka, gravimetrije itsl.

Kontinenti: malo sam pregledao i tu se ne radi o geološkim opisima kontinenate, te geol. ploča i markojedinica već se o geografskim prikazima, zar ne? Spada li to onda u geologiju?

Naftna geologija i geostatistika: kao kategorije nisam predložio bez razloga, ako imate administratorska prava svakako predlažem da ih formirate. Kao i preimenovati Vulkani u Vulkanologija.

Regionalna geologija vs. Paleogeografija = paleogeografija jeste dio regionalne geologije, odn. u reg. geologiji se uči geološka povijest i sadašnji geološki odnosi pojedinih područja. geološku povijest učite i u Stratigrafskoj geologiji i još ponekom kolegiju.

Geolozi: gledajte, ako mogu pomoći napraviti ću to samo ako prodiskutiramo iste teme. Znači prvo, paleontolozi jesu geolozi pa mi je žao da nisu spojeni. Drugi, zbog sustavnosti ako su izdvojeni hrvatski geolozi, kako će prosječan korisnik zaključiti po čemu su ovi drugi važni. Ovako se ukazuje na posebnost hrv. geologa, mislim bez razloga.

I dosta važno, ako je povećan broj kategorija onda onih 47 "slobodnih" članaka treba početi svrstavati pod kategorije, jer koliko sma razumio kategorija jeste prenatrpana.

Sretno, --Tomislav Malvić 21:36, 14. svibanj 2007. (CEST)


O pozicijama kopnenih masa kroz geološko vrijeme se uči na stratigrafskoj geologiji (samim time paleogegografiju možemo smatrati subdisciplinom stratigrafske, tj. povijesne geologije), a ukoliko vi smatrate da Gondvana ili Rodinia ne spadaju u domene geologije, slobodno ih smjestite u neku drugu kategoriju. Istina je da članci o recentnim kontinentima skoro pa i ne dotiču geologiju, ali ostaje činjenica da neki iz iste kategorije itekako jesu geološki. To je moje mišljenje, a vi ili administratori riješite problem kako god hoćete.

Što se tiče hrvatskih geologa i paleontologa, ne vidim zbog čega bi paleontolozi bili izdvojeni i privilegirani u odnosu na mineraloge ili petrologe. Kako ste i sami rekli, paleontolozi jesu geolozi.

Kategorije možete napraviti sami, isto kao što se prave i novi članci - upišete npr. Kategorija:Naftna geologija i onda kliknete na opciju kreiranja novog članka, kategorizirate ga u kategoriju geologija te stavite wikipoveznice na ostale wikipedije. Ako želite preimenovati kategoriju, stvorite novu, prebacite u nju članke iz stare te stavite predložak {{bris}}.

Sretno! --Sanja Simat 22:00, 14. svibanj 2007. (CEST)