Razgovor o kategoriji:Glazba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Button category03.png    Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.

Kako kategorizirati članke vezane uz glazbu?

Evo par prijedloga kriterija za kategorizaciju i pitanja za ostale:

Glazba[uredi]

 • Glazba po žanru (klasicna, pop, rock...) ==> Glazbeni žanrovi
 • Glazba po državama
 • Glazba po vremenu (???) ==> Povijest glazbe unutar koje po određenim razdobljima (barok, rokoko i sl.), zadnje je moderna glazba
 • Opera ==> Opera, opereta i mjuzikl
 • Filmska glazba
 • Glazbeni albumi
 • "Pjesme" ili "Glazbena djela" (??? - treba ju li nam pjesme ili to ide u wikiizvor. Za sad već imamo Damiruxove "Božićne pjesme"). Glazbena djela bi uključivala i npr. I. Beethovenova simfonija ==> NE glazbena djela, već skladbe (ali to treba u wikizvor, ako je riječ o tekstovima).
 • Glazbeni instrumenti
 • Glazbenici (unutar nje skladatelji, dirigenti, pjevači, glazbene grupe i sl.)
  • Glazbeni sastavi (unutar gornje točke)
 • Audio tehnika (ne spada pod Glazba, nego pod tehnologija)

Najprije Glazba općenito (u koju bi išla i povijest, razdoblja...) iz koje bi se dijelili:Glazbeni žanrovi, Filmska glazba (trebala bi biti za sebe jer se preklapa s filmom), Skladatelji, Glazbena zanimanja i ustanove (Aranžer, DJ,..., zatim Glazbeno obrazovanje, Glazbene ustanove, zapravo i skladatelji ovdje spadaju, ali njih treba izdvojiti), Glazbeni instrumenti (klasični/orkestralni, električni, narodni, žičani, udaraljke...), Festivali i koncerti, Glazbenici po državama (pjevači i sastavi), Glazba po državama (afrička, indijska,...), Glazbena tehnika ili neki slični naziv (Stereo, Dolby, DVD-audio, CD-audio...). Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)

Glazba po vremenu[uredi]

Nekad davno smo imali "Glazbenici 1980-ih" pa smo to obrisali jer se nije uklapalo. Ne znam treba li nam ovo uopće. Molim vaše komentare.


 • Razdoblja bi stavila pod Glazba općenito, to je dio glazbene povijesti. Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)
Treba samo napraviti podkategoriju u Glazba koja će se zvati Povijest glazbe i tek u toj podkategoriji po razdoblju. Damirux 22:01, 12. rujna 2006. (CEST)

Glazbeni albumi[uredi]

Trenutno su podijeljeni na "domaće" i "strane" što je presedan jer vec imamo 42 kategroije po državama, pa nema razloga da ovdje radimo neke egzotične iznimke.

Neka budu Domaći i Strani, s time da strane dalje dijelimo po državama ili grupama. Mislim da je bolje po grupama (svaka grupa svoja kategorija). Damirux 22:00, 12. rujna 2006. (CEST)

Pitanje je po čemu da ih dijelimo:


 • po žanru

Ovo mi je najlogičnije. --Tycho Brahe 11:09, 12. rujna 2006. (CEST)

Slažem se da je za sada najbolje rješenje po žanru. Odlično si počeo s predloškom za Guns N' Roses (članovi, diskografija, vezani članci, tako treba raditi i za sve ostale sastave i pjevače ). Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)
Ja ne bih glazbene albume dijelio po žanru, jer ćemo imati pšretrpane kategorija žanrova. Smatram da je dovoljno glazbenike i glazbene grupe svrstati po žanru, jer se uglavnom drže istog žanra na svojim albumima. Npr. AC/DC sigurno nijedan album neće imati pop. Damirux 22:00, 12. rujna 2006. (CEST)
 • po državama

može, ali ne "hrvatski albumi" nego "Albumi hrvatskih glazbenika".

Zašto albumi hrvatskih glazbenika? Što ako netko od hrvatskih snimi album u inozemstvu za strano tržište? Ja sam da se i dalje zove kategorija Hrvatski glazbeni albumi. Damirux 22:00, 12. rujna 2006. (CEST)
 • po vremenu izlaska?

Pa, mozda. Recimo, po desetljecima? Za sada. Sto mislite?

Za sada možda ne, jedino što mi pada sad na pamet je: studijski albumi, uživo, kompilacijski, video, singlovi, bootlegovi (ne znam da li postoji hrvatski naziv?). Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)
Smatram da je nepotrebno otvarati kategorije studijskih albuma (jer se to predmnjeva), a niti ostalih (uživo, kompilacijskih), jer već u samoj prvoj rečenici članka koji se odnosi na album može stajati npr. Cvrčak, prvi kompilacijski album grupe Crvendać. Damirux 22:00, 12. rujna 2006. (CEST)
 • pa autorima?

Ja radije ne bi. Bolje da to rijesio sa predloscima tipa {{Blind Guardian}}

ne ni po autorima, predlošci su bolje rješenje. Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)
Ne bih ni ja po autorima. Radije ćemo za grupe napraviti kategorije i sve albume te grupe strpati tamo. Isto tako sam da ostane kategorija popis albuma, zato jer mnogi traže grupu (koju ne znaju) koja je snimila određeni album (za koji su čuli negdje), pa će onda morati otvarati sve kategorije po glazbenicima da dođu do njih. Isto tako nije problem i ako to ne ostavimo, jer ime albuma se ionako može upisati u tražilici. Damirux 22:00, 12. rujna 2006. (CEST)

Glazbenici[uredi]

 • po državama
 • po žanru (klasična, pop, rock...)
 • po godinama? Nekad davno smo imali "Glazbenici 1980-ih" pa smo to obrisali jer se nije uklapalo.

Pjesme ili Glazbena djela[uredi]

Ja sam za "Glazbena djela", mislim da nam to treba. Ne znam bi li tu stavljao i pojedine pjesme, to je priča za sebe.

A da umjesto Pjesme i Glazbenih djela upotrebljavamo riječ Skladbe? Damirux 21:51, 12. rujna 2006. (CEST)


Trebaju li nam pjesme ili to ide u wikiizvor? Za sad vec imamo Damiruxove "Božicne pjesme", iako se radi o skladbama, kad smo već kod toga.

Ja bih pjesme u Wikiizvor, a na albumima link s popisa pjesama na dotičnu na Wikiizvoru. Damirux 21:51, 12. rujna 2006. (CEST)
Već sam se susretala s nastojanjima suradnika da stavljaju pjesme (U2 npr.) i sve sam rješila s vanjskom poveznicom, dakle opis pjesme, a u Vanjske poveznice bi stavila link na samu pjesmu, mislim da je to najbolje rješnje za novije pjesme. Neke klasične ili narodne pjesme bi također trebale biti samo opisane i onda staviti isto vanjsku poveznicu na wikiizvor (trebamo suradnike i tamo upućivati). Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)

Glazbeni instrumenti[uredi]

Eventualno podjela na narodne, klasične, suvremene... ne znam nije moje područje. Molim pomoć ovdje.

Gore sam već navela: Glazbeni instrumenti (klasični/orkestralni, električni, narodni, žičani, udaraljke...), trebalo bi negdje vidjeti pravilnu podjelu. Roberta F. 12:25, 12. rujna 2006. (CEST)

Upute za kategorizaciju albuma, skladbi, singlova i diskografija[uredi]

Albumi se kategoriziraju po godini, državi i eventualno izvođaču. Kategoriziranje po godini je najšira kategorija pa se primjenjuje kod svakog albuma. Što se tiče kategoriziranja po državi, albumi se označavaju prema državi ako ne postoji posebna kategorija dotičnog izvođača. Ako ona postoji, onda se albumi tog izvođača ne kategoriziraju po državi nego se samo kategorija o albumima tog izvođača kategorizira po državi. Razlog tome je da se ne pretrpavaju kategorije. Same kategorije o albumima izvođača označavaju se i kategorijom Glazbeni albumi po izvođaču i stavlja im se predložak GLAVNIRASPORED kako bi se lakše raspoznavale.

Skladbe se kategoriziraju na sljedeći način: ako skladba nije singl, onda ide samo u kategoriju Skladbe, a ako se radi o singlu, označava se kao singl određene godine. Ako postoji posebna kategorija o skladbama određenog izvođača, onda se njegove skladbe svrstavaju u tu kategoriju, a ne u opću kategoriju 'Skladbe'. (Vidi Kategorija:Skladbe po izvođaču).

Napomena: ako album ili skladba počinje člancima 'a', 'an' ili 'the', onda se na dnu dodaje GLAVNIRASPORED kako bi se nazivi albuma ili skladbi u svojim kategorijama nalazili pod pravim slovom.

Diskografije se svrstavaju u jedinstvenu kategoriju Diskografije i nju ne bi trebalo dalje razdjeljivati.--Phantom (razgovor) 17:40, 14. ožujak 2009. (CET)