Razgovor o kategoriji:Jugoslavenski vladari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kakva je ovo čudna kategorija!? :) Mislim da kategoriju "vladari" treba koristiti samo u doslnovmom smislu, dakle monarh. Josip Broz Tito nije bio "vladar". Jugoslavija (Kraljevina SHS odnosno od 1929. Kraljevina Jugoslavija) je imala tri vladara iz dinastije Karađorđević: Petra I (umjesto kojeg je, kao regent, vladao njegov sin Aleksandar, ali Petar je nosio titulu kralja), Aleksandra I i Petra II. Tu je još "dpplikat", netko je postavio naslov "Aleksandar I Jugoslavenski", to ne postoji, postoji samo "Aleksandar I Karađorđević". Premalo za kategoriju, mislim.--Fausto 14:57, 16. lipnja 2006. (CEST)

Glede vladara: Kako bi nazvao sve ljude koji su vladali nekom državom? --Ante Perkovic 20:31, 16. lipnja 2006. (CEST)

Kako sam obrazložio u članku Jugoslavenski vladari: netko je engleski "statesman" preveo sa "vladar", što je pogrešno; to je "državnik".
Odgovor Anti: "vladar" u hrvatskom znači krunisanu osobu, monarha. U običnom jeziku koristi se i u prenesenom smislu, za one koji imaju faktičku vlast u državi, ponekad i mimo legalnog "vladara" tj. kralja (npr. Mussolini ili Rischelleu), ali i šire ("vladar mode", "vladar Dinama" isl.). U enciklopediji, tako se stvara zbrka. Osim toga, tu su navedeni recimo predsjednici vlade, koji sigurno nisu bili "vladari" ni u prenesenom smislu.--Fausto 11:44, 12. listopada 2006. (CEST)