Razgovor o kategoriji:Književnici po državama

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Književnici po državama.
Rad na člancima
Pismohrane:

Britanski ili engleski[uredi kôd]

Uočio sam da postoje npr. dvije zasebne kategorije za književnike: Britanski književnici i Engleski književnici. E sad, ili će biti samo Britanski, ili će biti ne Britanski već Engleski, Sjevernoirski, Škotski i Velški. Odlučite se. Doktor Doom 22:54, 13. veljača 2007. (CET)

Problem je što neke novije književnike (ali ni ostale osobe o kojima imamo biografije) ne možeš tako lako strpati među samo engleske, samo škotske, samo velške (Sjeverna Irska ne spada u Veliku Britaniju), pa je onda najbolje ostaviti takve biografije u kategoriji „britanski.“--Donatus 07:05, 14. veljača 2007. (CET)
Istina, ne bi bilo zgodno kategorizirati ih kao "pisce Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske", ali "britansku" i "englesku" književnost treba spojiti u jednu. Sjevernoirski pisci bi mogli biti u sklopu "Irske književnosti". -- Doktor Doom 13:33, 14. veljača 2007. (CET)

Ipak, postoje i pisci iz razdoblja prije nastanka Velike Britanije, a i oni kasniji pisci, primjerice škotski, koji nipošto ne bi pristali da ih se zove britanskima.--Donatus 16:26, 14. veljača 2007. (CET)

Na početku kategorije za britanske pisce lijepo piše "Ovdje su književnici koji glavninom svojeg djela spadaju u kulturno ozračje Ujedinjenog Kraljevstva", a u to onda spadaju i Škotska i Engleska i Wales i Sjeverna Irska. Pa čemu onda posebna kategorija za engleske pisce? Zato jer se ne smatraju Britancima? Glupost. Škoti se uvrijede ako ih se zove Englezima, ali i oni su Britanci, htjeli ili ne. A sad kako je bilo prije sto, dvjesto, tristo godina, nije bitno. Kraljica Elizabeta II je kraljica Elizabeta II danas i za Škote, makar oni nisu imali Elizabetu I. Možda bi se neki onda hrvatski, bosanski, srpski pisci radije vidjeli u kategoriji "Jugoslavenska književnost"? -- Doktor Doom 19:43, 14. veljača 2007. (CET)