Razgovor o kategoriji:Naselja u Boki kotorskoj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Naselja u Boki kotorskoj.
Rad na člancima
Pismohrane:
   Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.


Ovdje se trpa sve i svašta. Mislim da nema previše smisla definirati Boku preko teritorija ove ili one općine, a čini mi se da se upravo to i radi. Po meni, ovdje ima smsila postaviti samo naselja uz more u samom zaljevu, ili u neposrednom zaleđu.

Možemo li za početak zemljopisno definirati pojam "Boka". --Pancho W. Villa (razgovor) 19:31, 18. rujan 2008. (CEST)

Pozdrav Sombreru i ostalim budućim diskutantima! Naselja u ovoj kategoriji i spadaju pod jurisdikciju tri (od dvadeset i jedne u Crnoj Gori) općine kojima se obično, neslužbeno, dodaje prefiks bokokotorske ili bokeške, dakle ne može se govoriti o nekakvom preskakanju aktualnih općinskih granica.--Pavo (razgovor) 20:28, 18. rujan 2008. (CEST)

Ali, ako se općine nazivaju "bokokotorske" to jednostavno znači da se dijelovi, ili možda središta, tih općina u Boki. Ja npr. mislim da mjesto Zagora nije u Boki, što je očito sa karte na toj stranici. --Pancho W. Villa (razgovor) 07:15, 19. rujan 2008. (CEST)
Nakon pogleda na zemljovid Crne Gore i položaj Zagore (kao i nekih drugih naselja) čovjek se stvarno s razlogom upita otkud to naselje u Općini Kotor, kad bi po prirodi stvari trebalo biti u Općini Budva. No, to je stvar upravnih tijela susjedne države koja se time bave, a razlozi su vjerojatno povijesne i političke prirode. Što se nas tiče, a to je valjda i svrha ove rasprave, pitanje je kako kategorizirati neka naselja koja se nalaze u mikroregiji Grbalj i koja su poprilično udaljena od unutarnjeg, priobalnog i brdskog dijela zaljeva, a pripadaju bokokotorskim općinama. Možda bi najbolje bilo otvoriti kategorije Herceg Novi, Kotor i Tivat ili Općina Herceg Novi, Općina Tivat, Općina Kotor, pa naselja pospremiti u te kategorije.--Pavo (razgovor) 23:45, 19. rujan 2008. (CEST)
Boka kotorska je postojala i prije formiranja današnjih općina. Nr vjerujem da se zemljopisno shvaćanje Boke može temeljiti na odlukama o granicama općina iz zadnjih par desetljeća. To je i poanta ovoga - ne zam zašto se obazirati na granice općina. Kategorije po općinama ne bi trebali otvarati, jer nismo ni do sad, iako ima iznimaka koje također treba razmotriti. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:31, 20. rujan 2008. (CEST)

Dobro, hajdemo onda krenuti od poluotoka Luštica. Sjeverna obala poluotoka čini dio nutarnjeg bokokotorskog priobalja, a južna izlazi na otvoreno more. Po meni, Luštica je neupitno dio Boke kotorske.--Pavo (razgovor) 15:20, 20. rujan 2008. (CEST)