Razgovor o kategoriji:Projektili

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Projektili.
Rad na člancima
Pismohrane:

Zbrka oko prijevoda i kategorizacije[uredi kôd]

  • eng. Projectile – projektil:
    • ...je opći izraz za bilo koji objekt koji se baca u zrak i prati balističku putanju, obično pod utjecajem gravitacije i otpora zraka.
      Projektili mogu uključivati ​​predmete kao što su meci ispaljeni iz vatrenog oružja, topovske kugle ispaljene iz topova ili čak kamenje bačeno rukom.
      Važno je da projektili nemaju sustave za navođenje ili mogućnost promjene svoje putanje nakon što su u letu. Oni slijede predvidljivu putanju na temelju svoje početne brzine i kuta lansiranja.
  • eng. Missile – projektil:
    • ...je širi pojam koji obuhvaća svaki samohodni, vođeni objekt dizajniran za određenu svrhu, kao što je obrana, napad ili izviđanje.
      Za razliku od projektila, projektili imaju pogonske sustave (npr. motore ili rakete) koji im omogućuju kretanje kroz zrak vlastitom snagom.
      Projektili mogu biti vođeni i nevođeni. Nevođene rakete, često nazivane "raketama", slijede balističku putanju sličnu jednostavnim projektilima. Navođene rakete, s druge strane, imaju sustave za navođenje koji im omogućuju promjenu kursa tijekom leta kako bi dosegle određenu metu. Primjeri vođenih projektila uključuju projektile zrak-zrak, projektile zemlja-zrak i krstareće projektile.
  • eng. Guided Missile – (na)vođeni projektil:
    • ... je podskup projektila koji imaju napredne sustave navođenja, koji im omogućuju aktivno upravljanje i usmjeravanje prema cilju.
      Navođene rakete mogu koristiti različite sustave navođenja, kao što su inercijalna navigacija, GPS, radar ili ljudski unos, za prilagodbu svoje putanje i povećanje točnosti.
      Ove su rakete sposobne pratiti i ciljati na metu, što ih čini vrlo učinkovitima za vojne primjene poput protuzračne obrane, protubrodskog ratovanja i preciznih napada.

Kao što vidite, i Projectile i Missile se prevodi kao "projektil", pa mi treba pomoć u smisšljanju naziva kategorija. Ima netko ideju? --₳RɢṌ Ṅav¡ડ 09:57, 29. rujna 2023. (CEST)[odgovori]

Naši susjedi za missile koriste naziv Raketno oružje, a za projectile - projektil, pokušao sam malo pretražit HV ali nisam baš našao neke info. možda postoji neki službeni naziv koji oni koriste za to, iako mislim da oni samo po imenu raspoznavaju missile i projektile.—Zviz2401 (razgovor) 12:50, 4. listopada 2023. (CEST)[odgovori]