Razgovor o kategoriji:Računarstvo

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Računarstvo.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kategorija nam malo po malo raste, uskoro će biti vrijeme da ju podijelimo, tj. kreiramo podkategorije u koje će neki članci biti premješteni. Naravno, sama kategorija Računarstvo ostaje. Predlažem slijedeće kategorije (abecednim redom):

  • Hardver
  • Operativni sustavi
  • Programiranje

Ako počnemo pisati o formatima datoteka (gif,jpg,bmp,avi,mov,wmv,wma,txt,rar,zip,...) treba nam i:

  • Formati datoteka

SpeedyGonsales 13:26, 1 Dec 2004 (CET)


Može. Jedino se druga stavka treba zvati "Operacijski sustavi". Pojašnjenje: riječ "operativan" znači da je nešto u upotrebi, da se koristi. Dok, "operacijski" upućuje na obavljanje operacija.

Ako budem imao vremena, posvetit ću se malo i računarstvu, a za sada ostajem pri uređivanju onoga što sam počeo, te povremenom cjepidlačenju poput ovoga. ;o) Nego, što misliš, da principe poput neuronskih mreža, raspoznavanja uzoraka ili neizrazite logike isto stavimo u kategoriju Programiranje? Na prvi pogled nema potrebe za posebnom kategorijom. Pozdrav! Krešimir Ižaković 13:51, 1 Dec 2004 (CET)

Kriteriji za stvaranje kategorija lijepo pišu na Wikipedija:Kategorije :-), traži se dovoljan broj članaka. Ukoliko neki članak ne pripada u neku od podkategorija, slobodno može biti u nadkategoriji (Računarstvu) dok se ne skupi dovoljan broj članaka da se oformi nova podkategorija. Raspoznavanje uzoraka striktno nije za programiranje (nema puno veze s OOP-om, stringovima, poljima, pokazivačima, grananjima ili algoritmima sortiranja), nego spada u primjenjeno programiranje (kao algoritmi sažimanja, sigurna komunikacija - SSL, neizrazita logika, ekspertni sustavi, GUI programiranje), a npr. UML je negdje između, no dok se svi ti članci ne napišu, oni koji imaju više veze s programiranjem mogu ići tamo, a oni koji su više općeniti, u nadkategoriju. SpeedyGonsales 00:17, 2 Dec 2004 (CET)


Znam da se za novu kategoriju traži dovoljan broj članaka, ali eto... malo sam zabrijao. :o) Jasno, ove nabrojane tehnike više spadaju u nekakvo... hm... modeliranje informatičkih sustava nego u programiranje. U pravu si, trebaju ostati u nadkategoriji. Pozdrav! Krešimir Ižaković 13:59, 2 Dec 2004 (CET)

Podkategorije je lako staviti poslje dok je najbolje da sve ide u nadkategoriju računarstvu. Posao kategoriziranja bit će veliki posao jer neke članke zavisno u području pripadat će ponekad o dvije ili više kategorija.

Vodomar 7:27 3-Dec-2004 (GMT+11)


Hardware[uredi kôd]

Predlažem potkategoriju Hardware. Mislim, da nije prerano.--Bojan PLOJ 23:24, 25. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

   Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.


Predlazem izdvajanje biografija, ali ne znam kako da ih sve skupa nazovem. --Tycho Brahe 10:53, 13. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Definitivno treba početi s riječju "računarski", da se mogu odmah naći u nadkategorijama. Možda "Računarski stručnjaci"? --Zmaj 10:57, 13. rujna 2006. (CEST)[odgovori]
Dobra ideja. Ja nisam stiga dalje od "specijalisti", ali "stručnjaci" je bolje. Sacekat cemo dan-dva i ako ne bude bolje ideje - krecemo. --Tycho Brahe 11:00, 13. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Ljudi, otkuda računarstvo? Mi u HR nemamo računare, već računala. Stoga je krivo rabiti (srpsku) riječ računarstvo već treba rabiti hrvatsku računalstvo.

Kategorija "Programiranje"[uredi kôd]

Predlažem otvaranje kategorija:Programiranje gdje bi Programski jezici bili podkategorija, a gdje bi spadalo i još najamanje desetak članaka kao npr Izvorni kod, Jezični procesor, Java Virtual Machine i dr. --Tycho Brahe 11:37, 28. ožujak 2007. (CEST)

Programski jezici neka ostanu u Računalnim jezicima.
Jezični procesor ide u Računalne jezike, potkategorija nešto tipa Teme o programskim jezicima. Prije toga će trebati stvoriti kateegoriju Teoretsko računarstvo, i u nju utrpat Formalne jezike. Moram još prevesti 10-ak članaka o parsiranju, o leksičkoj/sintaksnoj/semantičkoj analizi i sl. glupostima prije nego stvaranja kategorije Teoretsko računarstvo, tako da je to još + barem 2 mjeseca.
JVM bi trebao ići u kategoriji Softver ili nekoj potkategoriji. --Ivan Štambuk 21:45, 3. travanj 2007. (CEST)
Ajde pliz negdje pojasni razlike između računalnih znanstvenika i programera, mislim da bi nam to trebalo, jer ne vjerujem da su svi baš upućeni u nijanse, a imamo već dovoljno računalnih biografija koje vjerojatno nisu baš sve najbolje kategorizirane. --Tycho Brahe 08:18, 5. travanj 2007. (CEST)
Računalni znanstvenici su znanstvenici, dakle ljudi sa CompSci diplomom koji se bave aktivnim istraživačkim radom. Neki od njih tu i tamo naprave nešto korisno za šire maše (recimo Knuth), pa ih onda možemo nazvati i programerima :) Dobitnici Turingove nagrade su računalni znanstvenici, iako ih je dobar dio matematičara po zvanju.
Programeri su svi koji su napisali neki program, znaju programirati, ili su trenirani softver inženjeri. Linus Torvalds je npr. programer.
Najbolje je u slučaju dvoumljenja pogledati stranicu dotičnog na en wiki i vidjeti u koje je kategorije svrstan. Treba u Računarstvu još nekoliko kategorija za razvrstavanje, po uzoru na #Computer programmers, koja je potkategorija od Computer specialists. Primjeti da su u Computer specialists nezavisno odvojeni programeri i računalni znanstvenici, iako postoje neki koji su u obje kategorije. Tako da univerzalnog pravila nema, treba vidjeti što je čovjek radio u životu. Ako je više bio akademik - znanstvenik, ako je više u industriji - programer. HTH. --Ivan Štambuk 09:56, 5. travanj 2007. (CEST)

Informatika[uredi kôd]

Nije li čudno to što nema kategorije Informatika, ipak Informatika i Računalstvo nisu sinonimi, a osobno mislim da bi dosta članaka koji se nalaze pod Računalstvom zapravo trebali ići u Informatiku, npr. sve one podkategorije koje se tiču Softwarea. --Streppy 18:42, 4. lipanj 2007. (CEST)

Kaže se računarstvo ne računalstvo. U hrv. govornog jeziku, kod većine laika (a bome i dobrog dijela "stručnjaka" :) se informatika koristi za označavanje bilo kakve djelatnosti sa računalima - možda bi najbliži pojam bio ono što je u eng. IT. Hrv. terminologija na wikipediji bi trebala samo reflektirati onu na eng. (vidi Informatics), uz naravno demistifikaciju svih loše posuđenih/prevedenih termina struke iz engl. --Ivan Štambuk 12:47, 9. lipanj 2007. (CEST)

Video kodek[uredi kôd]

Izbrisao sam poveznicu za kategoriju Video kodek jer MPEG-21 i MPEG-7 nisu video kodeci već su video standardi -- Generalisimus (razgovor) 13:41, 1. listopada 2015. (CEST)[odgovori]